Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. március 23-24. Bodrogzug vízitúra, bodrogzugi kenutúra

20150530_bodrogzugi-arter-evezes-kenu-bodrog-vizitura.jpgBodrogzugi vízitúra, bodrog-ártéri vízitúra 2024. március 23-24.
Magyarországon két nagy ártéri vízitúra-helyszín létezik. Az egyik - természetesen - Gemenc, 5-7 km széles, és 30 km hosszú ártéri erdejével, a másik pedig a Bodrogzug.

A Bodrog-ártér egy néhol berek (vízparti erdő), néhol erdős, ligetes, bokros, berceles (kevésbé archaikusan bozótos) mezős, sokkal nyitottabb, de szintén hihetetlen táj. Ha a Bodrogzugot befedi az ár, akkor olyan, mintha egy olyan, jellemzően 30-50 centi mély (akarjuk mondani sekély) Balatonon evezgetnél, amiből kinő néhány tízezer bokor, fa és cserje, úgy evezel, hogy teljesen "korrekt" erdők között lapátolsz. Röviden: hihetetlen.

 

Bodrogzugi kenuzás szinte mindig

Minden hétvégén, ill. hosszú hétvégén, vagyis péntektől vasárnapig, és számos hétfő-kedd-szerdán kínálunk a bodrogzugi ártérben is opcionálisan 1-2-3-napos vízitúrákat! Csak csütörtökön mondunk csütörtököt? Nem, igény esetén bármikorra (pl. csütörtöki napra is) megszervezzük a kenutúrát a Bodrogzugi ártérben, valamint Tokaj környékén a Bodrogon és/vagy a Tiszán. 

 

Bodrogzugi csillagtúrák
Akárcsak Gemencen, tudsz velünk a Bodrogzugban is logisztikailag kényelmesen, tehát költözési macera nélkül, a túra teljes időtartama alatt fix szállással evezni. A Bodrog-ártérben is csillagtúráink vannak.

 

Bodrog-ártéri kenutúrák Neked
Amikor magas a víz, remek és BIZTONSÁGOS vízitúrát kínálunk családoknak, vadregényes kalandokra vágyóknak. Nagy víz idején félelmetesen csúcs felfedezősdit játszani. A Bodrogzug osztálykirándulásokhoz is jó hely, pláne némi kulturprogrammal, példának okáért a sárospataki vár felfedezésével összekötve. Ugyanis az iskolai osztályoknak ilyenkor a vonatjegy - mondjuk Bp-től - Sárospatakig ingyen van. És Sárospatakról minimális költséggel tud "le"jönni (átjönni) az osztály Tokajba, vagy ahova az egyeztetés alapján telepítjük a vízitúrát. 

 

bodrogkeresztur.jpgMikor érdemes jönni a Bodrogzugba? Mindig! Mindig, amikor lehet! Vannak, előfordulnak "fennforgások", pl. kis víz idején, ha éppen sasok fészkelnek, ha szerkők költenek stb. a Nemzeti Park (joggal, hiszen mi vagyunk ott az állat- és növényvilág vendégei, mi vagyunk a "betolakodók" ) lezárja a bejáratot, nem ad ki engedélyt. Kár is próbálkozni azzal, hogy meggyőzzetek, azért csak menjünk. Nem megyünk, elvi okokból sem, meg a Nemzeti Park őrei - hála Égnek - teszik a dolgukat, vigyázzák a bejutási pontokat.

Ha viszont nincs korlátozás vagy lezárás, akkor "muszáj" látni a Bodrogzugot.  A Bodrog-ártérben is egyre ritkább zöld ár, viszont a gyors árvízek esetén ugyanúgy "agyament". A túrán néha nem haladunk, szelíden pöröl veled a túravezető, mert képtelen vagy abbahagyni a fotózást. Ott lebegünk a kenuval a rét fölött az 50 centi magas, tökéletesen átlátszó vízen, és kézzel meg tudnánk fogni a pontyokat. Erdőkben szlalomozgatunk, aztán a "Balatonon" csücsülönk egy kenuban, alattunk 30 vagy 80 centi víz... a háttérben a Zemplénnel. Nem. Nem is a Tejútrendszerben vagyunk. Vagy ha igen, életre szóló gyakorlás nélkül egy más tudatossági szintre léptünk.

Hiába, a vízi Tao-n könnyen megy a spiritualitás.

 

Kenuzás-oktatás
A gemencivel azonos, hogy a vízitúrázást éppen 
(el)kezdőknek, szakmailag, oktatás-módszertanilag felkészülten, türelmesen, és az egyéni gyakorlásra is időt hagyva evezésoktatást tartunk! Senki sem kenuban született. Miért kéne 53 vagy 35, vagy akárhány évesen kenuzni tudni? Megtanítunk kenuzni. Velünk a kenutúra nem frusztráció és szenvedés lesz, mert elvisz a kis sodrás. A hajód arra megy majd, amerre te szeretnéd. 
Minőségi felszerelést adunk. Nem kell ólom nehéz hajót kell a vízre szenvedned, a lapátok és a mellények "európaiak". Több túravezetőnk is írástudó, akinek az intellektusa a betűvetés fortélyain túl - és ezt Magyarországon meg kell becsülni - odáig is terjed, hogy meg tudja különböztetni a pteranodont a gyurgyalagtól. Érdekes játékos kérdezz-felelek versenybe öltözteti a túrával kapcsolatos ismeretterjesztést.  


 

arteri-evezes.jpgSzívesen segítünk benne, de mi nem kellünk a szállásfoglaláshoz. Kérjük foglaljatok szállást Tokajban és Tokaj környékén bárhol, ahol nektek kedves. A Tokaj környéki településeket is érdemes megnézni, mivel  Tokajtól távolodva csökkennek az árak. Ha elakadsz a foglalással, akkor természetesen mondunk tippeket. De, hogy van-e a jó szállásokon egy adott időpontra mondjuk még 7 szabad hely, 3 szobában, azt nektek kell "körbetelefonálni". (Reméljük van ilyen ige).

Most nézzünk meg egy példát a bodrogzugi kenutúráinkra. Legyen ez egy kétnapos vízitúra, amelynek - természetesen - bármely egy napját is kimazsolázhatod.

 

1. napi bodrogzugi vízitúra: biztonságos szuperkaland

Tokajban találkozunk (Bodrogkeresztúri út 3. ) 

10:30 Üdvözlés, mosdó, tájékoztató, naptejezés, felszerelés kiosztása, kenuzás tanulása, a kenu irányításának, kormányzásának gyakorlása. "Leltár" (ne maradjon semmi a kocsiban,  legyen meg a napszemüveg, víz...). Kenuba pakolás, még egy wc, és - lévén szinte repülni fogunk a kenukkal - felszállunk. Rövid szakasz a Bodrogon, "zsilipelés", és jöhet az első pihenés, ebéd, és lányok jobbra, fiúk balra pisilési szünet. Egyre durvábban gyönyörű a táj. A vízállástól függ minden, ha magas a víz, elevezünk a szélrózsa minden irányába. Nem tudunk betelni azzal, amivel nem lehet. Néma tombolás az ártéri show time. Vagy ha nincs áradás, vízitúrázunk a szeszélyesen tekergő, tündérrózsás, vízitökös Zsaró-éren. Átvágjuk magunkat a Nagy-tó kolokánmezején. A tempó függvényében - kb. - 17 óra előtt érünk vissza az indulási helyre. Az idővel (ha nincs olyan, akinek vonathoz kell érnie és jellemzően a túrázók többsége autóval jön, tehát ez gyakori) nagyvonalúan bánunk. Nem rohanunk. Érkezés után hajótisztítás. Késő délután ingyenes fakultatív programként lehet tenni egy gyors sétát a - csak nevében kopasz - Kopasz-hegyre. A vacsora önellátó, vagy aki beszáll a közös hamiba, annak/azokkal activity-s esti közös program.
A bodrogzugi kenutúrákra áradás idején érdemes gumicsizmát hozni. 

 

2. napi túra a Bodrogzugban
Randevú: 
10:30-kor Tokajban a Bodrogkeresztúri út 3. alatt. A csak erre a napra jövő, és érkezéskor még kezdő túrazókat üdvözlés, wc, tájékoztató és a felszerelés kiadása után megtanítjuk kenuzni, kenut kormányozni.

Amikor minden hajó legénysége nagyon ügyes, egyenesen szuper, indul a bodrog-ártéri nagy kaland! Ha nincs áradás, kb. 14 km lesz a vízitúra-varázs, ha pedig van sok víz, még őrületesebb lesz a kaland, és akkor senki sem méri, hogy mennyi. Akár magas a vízállás, akár már "csak" az erekben, csatornákban lévő vizet használjuk, hihetetlen helyeken lapátolgatunk. 
Ha a Bodrog-ártérben a mezők felett is van víz, úgy suhanunk át dzsungele(ke)n, mint kés a vajon. Ha meg nem, hát nem, mivel nem mindig bébikönnyű egy erdőben a fák között kenuzni, mivel a fáknak ágaik vannak... és mi van, ha a lombkoronák között evezünk, meg a millió uszadékfa a víz felszínén lebeg és remek torlasz, tehát lehet, hogy a szépségért meg kell szenvedni. 

Amúgy anno a kezdetekben tévedtünk el az ártérben úgy, hogy éjfél körül sikerült kivergődni az ártérből. ... Mostanság viszont jellemzően már az első hóesés idejére, vagy ha valakinek vonattal kell mennie, akkor "sharp on time" 16:30 és 16:45 között érünk vissza az indulási kikötőbe. 

A bodrogzugi evezések időpontjait, minden más tudnivalót, a tiszatura kötőjel vízitura pont hu web site-on találsz, ha pedig nem, akkor a bodrog ártéri kenutúrák kapcsán is hívj a (szintén) +36209342760-as számon. Minden kérdésre szívesen válaszolunk.

A 2-napos (és három-, vagy több-) bodrogzugi vízitúráknak lehet jönni csak egy napjára is! Akár "csak" az első, akár "csak" a második napjára. Az aznapi először túrázókat megtanítjuk kenuzni, tehát MINDIG, minden nap van kenuzásoktatás.