Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 30. Különleges gemenci vízitúra

moric-duna-gemenc-vizitura.jpgA gemenci kenutúráinkon belül is íme, egy újabb, KÜLÖNLEGES gemenci 
vízitúra! 
A vízállás (és a szél) függvényében vagy Californiában érzed majd magad azzal, hogy (kerületét tekintve) a mamutfenyők méretét közelítő Pörbölyi Titánig lapátolunk, vagy egy szupi kis evezgetésünk lesz a Sugovicán, ami egy pompás kenuzgatás Baja belvárosában, vagy felfedezheted a Cserta-Duna szürke gémeit, fekete gólyáit. Egy kis szerencsével 50 méterről csendben szemléljük Gemenc partra lejövő és minket csak időről időre ellenőrző vadállományát, esetleg egy réti sas is elszáll felettünk.


porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpgA Pörbölyi Titán hazánk legnagyobb törzskerületű fája, a kerülete 12 méter. A Budakeszin lévő két, több mint 100 éves mamutfenyő közül a nagyobbik kerülete 6 méter, és az is letaglóz. Hát még 12 méter.... Ha a vízállás lehetővé teszi, kenukkal közel evezünk a Pörbölyi Titánhoz, kiszállunk a hajókból, és odasétálunk az egészen felfoghatatlan fához.

img_20240605_121630.jpgHa meg nem lesz ehhez elég víz, akkor vagy a Cserta-Dunán, egy nagyon helyes mellékág holt-ágán evezgetünk (igen, a mondat helyes, a Duna egy mellékágának holt-ága), vagy a Sugovicán lapátolunk. Tisztára olyan, mntha Velencében a Vogalongán lennél, csak itt nincs annyi hajó, nincsen Szent Márk tér - és nincsenek a rendőrök elől menekülő nigériai drogkereskedők, de van a milliószor szebb természet. 

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a kenutúra szuper lesz. 

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-12.jpgKérjük, hogy jóval a vízitúra dátuma előtt, otthon alaposan és többször is nézd, ill. nézzétek át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot". 

Találkozás a vízitúra napján 9:30-kor Baja-Dunafürdőn, a Ponty és Bárka utcák találkozásánál. Baja-Dunafürdő Baja üdülő övezete a nyugati, Pécs és Szekszárd felöli, dunántúli oldalon.


p90525-144015.jpgKöszönjük a pontos érkezést. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Már most érdemes a GPS-be, telefonba a Ponty vagy a Bárka utcát beírni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”.

Ha van nálatok romlandó élelmiszer, azt érdemes még a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és utána jönni a találkozási pontra. Amikor itt vagy, gyors üdvözlés után el lehet menni mosdóba. gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgA felszerelés kiosztása, és a hajók kb. 5 perces vízhez vitele (gurítása) után a kenuzással most ismerkedőket kenus világbajnokokká varázsoljuk. Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. 

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot. Naptejezés, bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban. Két nagy, 100-110 literes szemeteszsákot hozzatok. 11:00 körül indulunk. 


moric-duna.jpgHa a vízállás magas, átemelés nélkül tudunk átjutni 4 km után a Dunáról a tű fokán. (Amikor a Duna árad, akkor majd délután, visszafelé menetben, amikor a nyílt Duna sodrásával szemben jövünk, meglesz a kényelem böjtje, de semmi vészes, meg ez amúgy is egy ilyen műfaj. Tehát ha magas a víz, a start után nem sokkal a Móric-Dunán vagyunk. Itt, mintha a Tisza-tó meseországában lennénk, a keskeny vízen (a keskenység relatív és mindenekelőtt vízállás-függő) lehet, hogy libasorban lapátolgatunk. Kerülgetjük a bedőlt fákat, néhol megküzdünk velük mintha a Túron lennénk. Jó esetben jön a limbó hintó a kenuban, rosszabb esetben átemelés. A szokásos kenutúrás örömök. porbolyi-titan.jpgAz egyik pihenő pontunk a Sequioa nemzeti parkban lesz. Vagy legalábbis úgy érzed majd. Ugyanis a Pörbölyi Titánt fotózhatod majd. Elképesztő látvány. És félelmetesen inspiratív múzsa. Mintha egy Zen-mester lenne. Lehet, hogy az Avatarból a Tree of Souls jut majd eszedbe. Vagy az Utolsó Szamurájból Katsumoto híres mondatai, csak kicseréled a virágzást fára..... Ráadásul a 12 méter kerületben tekintélyes! Nagyságrendileg ez már nincs távol a General Sherman-től (ami 84 méter magas, 1500 köbméter, 31 méter a kerülete és a világ talán legnagyobb fája). 

Megyünk tovább, sőt, visz is a víz, a Hágli-Duna torkolata után a kenutúrában lehetnek, jó eséllyel lesznek határozottan "munkás" részek, ahol a vízi növényzettel kell kicsit küzdenünk. Ok, a Bodrogzug kolokánján edződött kenusok visszakérdeznek: "- Ez a növényzet az 'akadály', erre mondtátok, hogy 'munkás részek'?"
Egy kis vargabetű után evezünk tovább. Máris a Szigetköz békalencsés átereszeiben vagyunk, legalábbis érzésre. Ugyanis a Simon-Dunában járunk egy kis relax paddling erejéig. Nem írtuk, de lesznek kiszállások, hölgyek jobbra, urak balra diszkrét mosdószünetek. A Nagy-Duna partján lesz a nap utolsó pisilési szünete, és egy kis pihi után irány Baja. Mivel már mindenki nagyon ügyes, a felfelé evezéssel senkinek nem gyűlik meg a baja. (Bocs.)

baja-88.jpgA kenutúra időtartama a pihenések, fotózások függvényében 5-6 óra lesz. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat. Mi van, ha a vízállás nem engedi meg, hogy megevezzük a Móric-Dunát, ha nem tudunk bejutni? Akkor vagy Baján belül a Sugovicán fogunk egy jót evezgetni, vagy a Cserta-Dunát nézzük meg. Ha a Sugovica kerül terítékre, akkor még Baja belvárosára is vethetsz egy kis séta keretében néhány pillantást, majd az ékszerdoboz megtekintése (és a vízitúra) UTÁN a túravezető gyalogtúra keretében kalauzol el "A" Fához. Úgy jössz majd el Gemencről, hogy nem hagytad ki a Pörbölyi Titánt, aminél nagyobb fát, ha nem hagyod el a köv. 100 évben Európát, szó szerint az életedben nem látsz majd.

Az evezés végén oda érkezünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk, és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében. 

 

Hívj / hívjon: +36209342760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja

 

Egyedi vízitúra Gemencen 
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását. Csak a vízitúra díja utalandó. Ha lesz vasúton történő szállítás, akkor a 2. napi kenuszállítási díj és erdei vonatjegy díja helyben fizetendő. 

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét és a gemenci vízitúra időpontját beírni.

Az evezésre jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be! Egyrészt felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás.

received_346748486024518.jpegRáadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Végül írd be, hogy "Gemenc", hogy tudjuk melyik vízitúránkra jössz és ne - mondjuk - 300 kilométerre egy Mosoni-Duna vízitúrán vagy a Tisza-tavon várjunk. 

Tehát például azt írd be, hogy (ha éppen itt laknál, de nem itt laksz): 

 

1126 Bp., Erdősor u. 66. 
2024. augusztus 30. 
Gemenci kenutúra