Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 18-19. Gemenc kenuzás, gemenci túra választhatóan 1-, vagy 2 nap

20190524_073937_resized.jpg

Gemenci vízitúra választhatóan 1 vagy 2 napban!
Tökéletes CSALÁDI vízi vakáció!
Gemencen is "a víz az úr", esetünkben a vízállás...

Mindkét túranapra van két, a vízállástól függő forgatókönyvünk, és bármelyik szerint is megy majd a kenutúra, fenomenális vízitúra vár rád / rátok.

Miért bízd ránk az életed? 
gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. Mi remekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását. Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz. Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. Mi, mással ellentétben, aki 2019. június 9-én elvesztette (!) a túrázóit, és mi kerestük neki ott ahol a térerő se jár, nem szoktuk elveszteni a vendégeket. Nálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni. Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.....Nem terheljük túl a kenukat......

 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpg

1. napi gemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát. 

Ha már tegnap is voltatok kenuzni, (ezen túra előtti napon is volt (lesz) vízitúra) 9:30-ra gyertek ki az első napon már egyeztetett helyre. Ha valakinek ez a nap az első, akkor kérjük érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét.

Ha magas a vízállás, Baja-Dunafürdőről (Bárka és Ponty utcák sarka) indulunk, és az ártérben örömködünk. Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról (Érsekcsanád egyetlen Duna-partjáról, a Ráv-csárda elől, a Rév-csárdát érdemes a GPS-be írni) startolunk. Naptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá! Az indulási pont és útvonal függvényében vagy elveszünk és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe, vagy a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán csorgunk le. 

Gemenc vízitúra_resized.jpgA Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. Megint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni. Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk". Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében 15:00 és 16:30 között érkezünk Baja-Dunafürdőre. Akkor Baja-Dunafürdőn kötünk ki, ha a nap során beeveztünk a fák közé és az ártérben kalandoztunk, akkor is ha a Rezéti-Dunán (és mellette) jöttünk "le". Hajómosás után búcsú, vagy a sofőröket - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - visszareppenti a telekocsi rendszer az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz.

 

2. napi vízitúra Gemencnél: szenzációs őrület, néma döbbenet 
moric-duna-gemenc-vizitura.jpgA vízállás (és a szél) függvényében vagy Californiában érzed majd magad azzal, hogy (legalábbis a kerületét tekintve) a mamutfenyők méretét közelítő Pörbölyi Titánig lapátolunk, vagy egy szupi kis evezgetésünk lesz a Sugovicán, ami egy pompás kenuzgatás Baja belvárosában, vagy felfedezheted a Cserta-Duna szürke gémeit, fekete gólyáit, a partra lejövő és minket békésen szemlélő vadállományát. Esetleg egy réti sas is elszáll felettünk. De még az is lehet, hogy Vajas-fokozol. A Vajas-fok egy végtelenül bűbájos kis kanyargó folyócska, ami régen a Duna egyik mellékága volt a folyásirány szerinti bal oldalon.


A Pörbölyi Titán hazánk legnagyobb törzskerületű fája, mellmagasságban a kerülete 12 méter. A budakeszin lévő 100+ éves két mamutfenyő közül a nagyobbik kerülete 6 méter. Ha a vízállás lehetővé teszi, kenukkal olyan közel evezünk hozzá, amennyire csak lehet, kiszállunk a hajókból, és odasétálunk a magyar mércével egészen felfoghatatlan fához. Ha meg nem lesz ehhez elég víz, akkor vagy a Cserta-Dunán, egy nagyon helyes mellékág holt-ágán evezgetünk, vagy a Sugovicán lapátolunk. Mintha Velencében a Vogalongán lennél. Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a kenutúra szuper lesz. 

 

porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30-kor, de inkább előtte, Baja-Dunafürdőn, a Ponty és Bárka utcák találkozásánál. Baja-Dunafürdő Baja üdülő övezete a Duna folyásirány szerinti jobb partján, magyarán a nyugati, Pécs és Szekszárd felöli, dunántúli oldalán.
Köszönjük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőket nem várhatjuk meg. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Már most érdemes a GPS-be, telefonba a Ponty vagy a Bárka utcát beírni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”.

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes még a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra. Amikor itt vagy, gyors üdvözlés után el lehet menni mosdóba. 


gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgA felszerelés kiosztása, és a hajók kb. 5 perces vízhez vitele (gurítása) után a kenuzással most ismerkedőket kenus világbajnokokká varázsoljuk. Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. 

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot. Naptejezés, bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban. Két nagy, 100-110 literes szemeteszsákot hozzatok. Kérjük indulás előtt alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot". 
11:00 körül indulunk. 


moric-duna.jpgHa a vízállás magas, átemelés nélkül tudunk átjutni 4 km csorgás után a Dunáról a tű fokán. (Amikor a Duna árad, akkor majd délután, visszafelé menetben, amikor a nyílt Duna sodrásával szemben jövünk, meglesz a kényelem böjtje. De ez egy ilyen műfaj). Tehát ha magas a víz, 4 km után a Móric-Dunán vagyunk. Itt, mintha a Tisza-tó meseországában lennénk, a keskeny vízen (a keskenység relatív és mindenekelőtt vízállás-függő) lehet, hogy libasorban lapátolgatunk. Kerülgetjük a bedőlt fákat, néhol megküzdünk velük mintha a Túron lennénk. Jó esetben jön a limbó hintó a kenuban, rosszabb esetben átemelés. A szokásos kenutúrás örömök. porbolyi-titan.jpgAz egyik pihenő pontunk a Sequioa és a Yosemite nemzeti parkban lesz. Vagy legalábbis úgy érzed majd. Ugyanis a Pörbölyi Titánt fotózhatod majd. Elképesztő látvány. És félelmetesen inspiratív múzsa. Mintha egy Zen-mester lenne. Lehet, hogy az Avatarból a Tree of Souls jut majd eszedbe. Vagy az Utolsó Szamurájból Katsumoto híres mondatai, csak kicseréled a virágzást fára..... Ráadásul a 12 méter kerületben tekintélyes! Nagyságrendileg ez már nem távol a General Sherman-től (ami 84 méter magas, közel 1500 köbméter, tehát alsóhangon 100-szor nagyobb az űrtartalmát tekintve, de a 31 méteres kerülete már nem mérhetetlenül nagyobb).  

Megyünk tovább, sőt, visz is a víz, a Hágli-Duna torkolata után a kenutúrában lehetnek, jó eséllyel lesznek határozottan "munkás" részek, ahol a vízi növényzettel kell kicsit küzdenünk. Ok, a Bodrogzug kolokánján edződött kenusok visszakérdeznek: "- Ez a növényzet az 'akadály', erre mondtátok, hogy 'munkás részek'?"
 

Egy kis vargabetű után evezünk tovább. Máris a Szigetköz békalencsés átereszeiben vagyunk, legalábbis érzésre. Ugyanis a Simon-Dunában járunk egy kis relax paddling erejéig. Nem írtuk, de lesznek kiszállások, hölgyek jobbra, urak balra diszkrét mosdószünetek.
A Nagy-Duna partján lesz a nap utolsó pisilési szünete, és egy kis pihi után irány Baja. Mivel már mindenki nagyon ügyes, a felfelé evezéssel senkinek nem gyűlik meg a baja. (Bocs.)

 

baja-88.jpgA kenutúra időtartama a pihenések, fotózások függvényében 5-6 óra lesz. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat. Mi van, ha a vízállás nem engedi meg, hogy megevezzük a Móric-Dunát, ha nem tudunk bejutni? Akkor vagy Baján belül a Sugovicán fogunk egy jót evezgetni, vagy a Cserta-Dunát nézzük meg. Ha a Sugovica kerül terítékre, akkor még Baja belvárosára is vethetsz egy kis séta keretében néhány pillantást, majd az ékszerdoboz megtekintése (és a vízitúra) UTÁN a túravezető gyalogtúra keretében kalauzol el "A" Fához. Úgy jössz majd el Gemencről, hogy nem hagytad ki a Pörbölyi Titánt, aminél nagyobb fát, ha nem hagyod el a köv. 100 évben Európát, szó szerint az életedben nem látsz majd. Itt a vége, fuss el véle, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! 

Hívj / hívjon +36209342760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalásátKedvezményezett: MediaComm Kft. A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. Tehát például azt írd be, hogy: 
1238 Budapest, Helsinki út 199/c/1.  

2024. augusztus 18-19. 
Gemenc vízitúra

Korlátozott számban kajakkal is jöhettek, a kajak felára 2000 Ft/nap/fő, mind a kettes, mind az egyes kajak esetén. A jelentkezési lapot küldő e-mailben kérjük jelezd, ha kajakkal szeretnél jönni, ne itt derüljön ki, hogy (már) nem tudunk adni.