Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell hozni a vízitúrára, hogyan öltözzünk?

flip-flop-semmikeppen.jpgMit kell hozni a gemenci vízitúrára?


Pontosabban mit hozz a "vízre"?

A vízre szállás előtt két hibát lehet elkövetni. Amikor túl sokat pakolunk és azzal kezdődik a kenutúra, hogy túl nehéz a hajó, és a poggyász 80%-át vissza kell rakni a kocsiba. A másik lehetséges gond, ha nem hozunk a kenuzásra valamit, ami tényleg kell. A vízre magaddal hozni, ill. a kenuba az alábbiakat célszerű (kell) tenni:

 

napszemüveg (UV-szűrős)
élelmiszer és (alkoholmentes) ital (javasolt a visszazárható formájú tárolás, Baja-Dunafürdőn nem ivóvíz folyik a csapból, nem tudod az indulási helyen feltölteni a kulacsodat, mindenképpen hozzál vizet vagy üditőt)
minél magasabb faktorszámú naptej
szúnyogriasztó, akinél pedig a szúnyogcsípés hevesebb reakciót vált ki, több rétegű, zárt öltözetben jöjjön! A Decathlonban vehetsz 1490 Ft-ért a sapkára tehető szúnyoghálót!
- sapka, legalább baseball-sapka, de a legjobb a nyakat is védő vitorlás vagy légiós sapka. A legtöbb szalmakalapnak nincs pántja, az első szellő lefújja, utána kapsz, borul a hajó, kérjük senki ne hozzon szalmakalapot, ha nincs áll alatti rögzítése. 
- könnyű dzseki, esőkabát 
fürdőruha, kis törölköző (pici)
- minimális váltóruha esetleges borulás esetére (short, póló, amelyet kérünk külön csomagolni és a túravezetőnek át lehet adni, mivel a túravezetői hajóban (de csak ott) van egy hordó) 
ragtapasz, betadin, egyszerűbb elsősegély felszerelés, kalcium pezsgőtabletta
wc-papír, papír-zsebkendő, hölgyeknek egyebek
fényképezőgép vízhatlan csomagolásban
mobiltelefonnak, wc-papírnak vízhatlan tasak, neylon-zacskó vagy légmentesen zárodó, műanyag ételtartó doboz. 

- a bokát biztonságosan tartó, nem sajnált lábbeli!! Balesetet, mégpedig mást is érintő balesetet előzhetsz meg azzal, hogy a lábadat tartó, hátul is szíjas/pántos lábbeliben vagy. Pontosan azért, mert a te megcsúszásod, mást is bajba sodorhat, kérjük erre MINDENKÉPPEN ügyelj. A Decathlonban remek lábbeliket lehet kapni. A raftingon használt neoprén cipők jók! Az olyan partszakaszokon, ahol homok is juthat a cipőbe, (mivel a homok kidörzsöli a lábat), ott a neoprén cipővel célszerű zokni viselése. Szandált, nem sajnált edzőcipőt, hátul is pántos lábbelit javasolunk. Ami teljességgel használhatatlan az a flip-flop papucs, egyetlen, lábujjak közötti kis "ütközővel". A flip-flop papucs a te és a társaid érdekében tilos. Tavasszal és ősszel, amikor a víz nem túl meleg, hozzál gumicsizmát, ugyanis az iszapba, vízbe bele kell gázolni bokáig, hogy a kenukat vízre tudjuk tenni, ki tudjuk venni, át tudjuk emelni stb. Apadó víz idején vagy csapadékos időjárás után Gemencen remek a jóöreg gumicsizma a legjobb. Mezítláb lenni nem szerencsés. Az emberi talp jobban csúszik, plusz bármibe bele lehet lépni, a mezítlábasság nem veszélytelen.  

- koronavírus járvány idején maszk

- dohányzóknak szelence, vagy egy, a csikkek tárolására használható visszazárható üvegpalack. Erre a célra kiváló az Aldiban kapható banánlé visszazárható üvege. 

A tavaszi és őszi vízitúrák résztvevőinek fontosés ezzel nem lepünk meg, de márciusban, áprilisban, májusban, június elején, vagy éppen ősszel, a víz hideg. Vegyetek vagy kérjetek kölcsön vagy béreljetek neoprene (neoprén) ruhát. Különösen, ha szívbetegség gyanúja áll fenn, ill. kicsik a gyerekek, vagy 40 éves kor felett! Sőt. A Decathlonban például kifejezetten kajakosoknak, kenusoknak árulnak vízhatlan "dzsekit" is.

A biztonság kedvéért megismételjük: 

Tavasszal és ősszel a víz hideg, borulás esetén a szívgörcs, ill. a minden végtagra kiterjedő görcs kockázata áll fenn, ezért vegyetek, vagy kérjetek kölcsön, vagy bármelyik búvárboltban béreljetek neoprén ruhát (amit raftingon szoktak az emberek viselni). A neoprén ruha bérlete Budapesten a búvárboltokban jellemzően 1500 Ft/nap ár körül van és az életed múlhat rajta.


Ami innentől következik az csak ajánlás, de kérjük szívleld meg / szívlelje meg!
a popók alá valami puha. Lapos szivacs, kispárna vagy felvagdosott polifoam, és hozzá zsinór, vagy ragasztó, amivel rögzíted. Több napos túra esetén az utolsó napra a kenu ülése egészen kemény lesz, ha "nem védekezel"
- nem muszáj, de hasznos lehet a kondizáshoz használt kesztyű is, ha érzékenyebb a tenyered, ujjaid
- erős UV-sugárzásban hasznos a hosszú ujjú póló
jó a halásznadrág, amely ülő helyzetben védi a naptól a combot 

 

Végül. Újra csak a biztonság. A kötelező (úszni tudó felnőtteknek is kötelezően viselendő) mentőmellény felhajtó ereje newton-ban van megadva. 10 N 1 kg-ot tud a vízben megtartani. A testünk a vízben kb. a 20-adát "nyomja", de ez a testünk, ami főleg víz és zsír. Tehát plusz súlyt senki ne aggasson magára, nem kell bozótvágó kés, a nehéz kamera a nyakba akasztva... nem kell aprópénz a zsebekbe, mert ami nem a testünkből jövő súly, az nem a 20-adát nyomja, hanem "annyi".