Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell hozni a vízitúrára, hogyan öltözzünk?

flip-flop-semmikeppen.jpgMit kell hozni a gemenci vízitúrára?


Pontosabban mit hozz a "vízre"?

A vízre szállás előtt két hibát lehet elkövetni. Amikor túl sokat pakolunk és azzal kezdődik a kenutúra, hogy túl nehéz a hajó, és a poggyász 80%-át vissza kell rakni a kocsiba. A másik lehetséges gond, ha nem hozunk a kenuzásra valamit, ami tényleg kell. A vízre magaddal hozni, ill. a kenuba az alábbiakat célszerű (kell) tenni:

 

napszemüveg (UV-szűrős)
élelmiszer és ital visszazárható formájú tárolás
minél magasabb faktorszámú naptej
szúnyogriasztó
- sapka, legalább baseball-sapka, de a legjobb a nyakat is védő vitorlás vagy légiós sapka. A szalmakalapot az első szellő lefújja, utána kapsz, borul a hajó, a szalmakalap tabu.
- könnyű dzseki, esőkabát 
fürdőruha, kis törölköző (pici)
- minimális váltóruha esetleges borulás esetére (short, póló)
ragtapasz, egyszerűbb elsősegély felszerelés, kalcium pezsgőtabletta
wc-papír, papír-zsebkendő, hölgyeknek egyebek
fényképezőgép vízhatlan csomagolásban
mobiltelefonnak, wc-papírnak vízhatlan tasak, neylon-zacskó

 

- a bokát biztonságosan tartó, nem sajnált lábbeli!! Balesetet, mégpedig mást is érintő balesetet előzhetsz meg azzal, hogy a lábadat tartó, hátul is szíjas/pántos lábbeliben vagy. Pontosan azért, mert a te megcsúszásod, mást is bajba sodorhat, kérjük erre MINDENKÉPPEN ügyelj. A Decathlonban remek lábbeliket lehet kapni. A raftingon használt neoprén cipők jók! Az olyan partszakaszokon, ahol homok is juthat a cipőbe, (mivel a homok kidörzsöli a lábat), ott a neoprén cipővel célszerű zokni viselése. Szandált, nem sajnált edzőcipőt, hátul is pántos lábbelit javasolunk. Ami teljességgel használhatatlan az a flip-flop papucs, egyetlen, lábujjak közötti kis "ütközővel". A flip-flop papucs a te és a társaid érdekében tilos. Tavasszal és ősszel, amikor a víz nem túl meleg, hozzál gumicsizmát, ugyanis az iszapba, vízbe bele kell gázolni bokáig, hogy a kenukat vízre tudjuk tenni, ki tudjuk venni, át tudjuk emelni stb. 

Ami kell még:
a popók alá valami puha. Lapos szivacs, kispárna vagy felvagdosott polifoam, és hozzá zsinór, vagy ragasztó, amivel rögzíted. Az utolsó napra a kenu ülése egészen kemény lesz, ha "nem védekezel"
- nem muszáj, de hasznos lehet a kondizáshoz használt kesztyű is, ha érzékenyebb a tenyered, ujjaid
- hasznos a hosszú ujjú póló
jó a halásznadrág, amely ülő helyzetben védi a naptól a combot 
dohányzóknak egy, a csikkek tárolására használható visszazárható üvegpalack. Erre a célra kiváló az Aldiban kapható banánlé visszazárható üvege.

 

Végül a tavaszi és őszi vízitúrák résztvevőinek fontosezzel nem lepünk meg, de márciusban, áprilisban, májusban vagy éppen ősszel a víz hideg. Nagyon javasoljuk, hogy vegyetek vagy kérjetek kölcsön vagy béreljetek neoprene (neoprén) ruhát. Különösen, ha szívbetegség gyanúja áll fenn, ill. kicsik a gyerekek, 40 éves kor felett pedig mindenképp!! Sőt. A Decathlonban például kifejezetten kajakosoknak, kenusoknak árulnak vízhatlan "dzsekit" is.

A biztonság kedvéért megismételjük: 

Kora tavasztól május végéig és ősszel a víz rendkívül hideg, borulás esetén a szívgörcs, ill. a minden végtagra kiterjedő görcs kockázata áll fenn, ezért vegyetek, vagy kérjetek kölcsön, vagy bármelyik búvárboltban béreljetek neoprén ruhát (amit raftingon szoktak az emberek viselni). A neoprén ruha bérlete Budapesten a búvárboltokban jellemzően 1500 Ft/nap ár körül van, mivel az életed múlhat rajta, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon erősen javasoljuk.