Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 11. Gemenci vízitúra, Gemenc-vízitúra

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-12.jpgGemenci vízitúra: családi, baráti vízitúra a gemenci ártéri erdőben. Gemenci kenutúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknek.

 

 

Miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
20190525_gemenc.jpgGemencen még SOHA nem láttuk - pedig egymás mellett szállunk be - hogy nemes versenytársunk VALAHA megtanította volna normálisan a kenuzást. Ami - ráadásul csak a parton, és csak elméletben, és két perc (!) alatt - ezen a címen zajlik az vicc. Szóval. Mi tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi remekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását. ​Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 
Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz. Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. 2019. június 9-én versenytársunk túravezetője elvesztette (!) a túrázóit, az előtte lévő napon pedig a minimális terepismeretet is nélkülözve, a főágon, az erős sodrással szemben haladtak, ahelyett, hogy az erdőben jöttek volna, ahol gyönyörű és könnyű. 
received_426796698160526.jpegNálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni.


Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.....

Mikor gyertek gemenci kenutúrára? 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején pedig - ha megbocsátod az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. Gemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk. Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk.

 

Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament. Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

20190524_073937_resized.jpgGemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát. Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok.

Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. A vízitúra előtt jóval, többször is kérjük nézd meg, hogy mit kell hozni a vízitúrára. Kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás Baja-Dunafürdőn a Ponty és Bárka utcák kereszteződésénél találkozunk 9:30 és 10 óra között, Baja-Dunafürdőről ről indulunk, az ártérben tobzódunk, örömködünk és Baja-Dunafürdőre térünk vissza. Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor a vízitúrán Érsekcsanádról startolunk. Ha profi, rutinos, a kenut tökéletesen irányító a legénység, akkor Érsekcsanádon találkozunk 9:30 és 10 óra között. Tehát a gyakorlott vízitúrásoknak "elég" Érsekcsanádra jönniük. Ha pedig még nem vagytok gyakorlott vízitúrázók - mi sem kenuban születtünk, nekünk is volt első vízitúránk - akkor 7:45-kor Baja-Dunafürdőn, azon belül a Bárka és Ponty utcák sarkán találkozunk, ahol is egy minimális sodrású mellékágon megtanítunk kenuzni. És amikor már jól megy a hajó irányítása, akkor a kenuszállító trélert követve megy "fel" az autókonvoj csapat Érsekcsanádra. Érsekcsanádon parkolnak a kocsik, Érsekcsanádon tesszük vízre a kenukat, és az evezés végén a teleautó rendszer segít abban, hogy a kocsikhoz visszajussanak a sofőrök. 

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá! Mélyen beevezünk a gemenci ártérbe vagy a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán csorgunk le. A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág.

 

Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

 

Gemenc vízitúra_resized.jpgKenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

Egy vadregényes és kényelmes helyen, a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni.

 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében várhatóan (de ne vegyél színházjegyet) 15:30 és 16:30 között érkezünk Baja-Dunafürdőre. Hajómosás után búcsú, vagy a sofőröket - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - visszareppentjük az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz. És ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! 

betanitas-gemenc.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu). Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

 
 
Fontos: a mentőmellény viselése kötelező.  

 

Kérjük hívj/hívjon: +36209342760, ​vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 
A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 

2092 Budakeszi, József A. u. 104.  2024. augusztus 11. Gemenci kenutúra