Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. augusztus 19. Gemenci vízitúra, Gemenc evezés

moric-duna.jpgGemenci vízitúra: szenzációs őrület, néma döbbenet. Csodálatos útvonal, ha a vízállás engedi, az egyik kiszállásnál egy elmondhatatlan óriás, Magyarország legnagyobb törzskerületű fája, a Pörbölyi Titán. 

Találkozás 9:30 és 9:59 között, Baja-Dunafürdőn belül a Ponty és Bárka utcák találkozásánál. Kérjük nézzétek meg előre, hogy hova kell jönni. Már most érdemes a GPS-be a Bárka utcát beírni. porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpgA parkolásban segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki megszólít majd az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel. El tudsz menni mosdóba, majd a vízitúrázást most kezdőket megtanítjuk a kenu irányítására. Tényleg klasszul megtanítunk evezni. Okos a betanítási módszertan, türelmes és felkészült a túravezető. Amikor vége a bemutatónak, indul a parttól néhány méterre a kenuzás gyakorlása, és ha már szinte világbajnok minden legénység akkor indulunk. 
Ha a vízállás magas, akkor irány a Móric-Duna, a Simon-Duna, a Hágli-Duna a Pörbölyi Titánnal,
Ha pedig a vízállás nem magas, akkor "Velence és Vogalonga" (a Baja nevű ékszerdoboz Sugovica ágán lapátolgatunk).

Kényelmesen lapátolgatunk, és ha magas a víz, akkor átemelés nélkül, vagy egy kis munkával tudunk átjutni a Dunáról a Móric-Dunára, ami egy végtelenül csodálatos mellékág.  vagyunk. Itt, ugyan a Duna árterében vagyunk, de mégis mintha a Tisza-tó meseországában lennénk. Kerülgetjük a bedőlt fákat, néhol megküzdünk velük mintha a Túron lennénk. Jó esetben jön a limbó hintó a kenuban, rosszabb esetben átemelés.

gemenc-vizitura-8272.jpg

A szokásos kenutúrás örömök. Az egyik pihenő pontunk szinte a Seqouia nemzeti parkban lesz, vagy legalábbis úgy érzed majd, hiszen mamutfenyő helyett a Pörbölyi Titánt fotózhatod majd. A Pörbölyi Titán - törzskerületét nézve - Magyarország legnagyobb fája. (A fákat a magasságuk alapján is lehet rangsorolni, ráadásul a leggyakoribb osztályzás az űrtartalom....) Mindenesetre a Pörbölyi Titán (is) lenyűgöző. 12 méteres kerülete nagyon nem semmi, pl. a Budakeszin lévő két mamutfenyő közül a nagyobbik kerülete is "csak" 6 méter valamennyi. Akkor is brutális a Pörbölyi Titán, ha tudod, hogy a világ legnagyobb fájának tekintett General Sherman kerülete 31 méter, 84 méter magas és majdnem 1500 köbméter. 

A Hágli-Duna torkolata után a kenutúrában lehetnek, jó eséllyel lesznek határozottan "munkás" részek, ahol a vízi növényzettel kell kicsit küzdenünk. Persze a Bodrogzug kolokánján edződött kenusok visszakérdeznek: "- Ez a növényzet az 'akadály'?", vagy "erre mondtátok, hogy 'munkás részek'?"
baja-88.jpgEgy kis vargabetű után evezünk tovább. Máris a Szigetköz békalencsés átereszeiben vagyunk, legalábbis érzésre. Ugyanis a Simon-Dunában járunk egy kis relax paddling erejéig. A Nagy-Duna partján lesz a nap utolsó pisilési, lábnyújtóztatós, uzsonnás, stb. szünete, és egy kis pihi után irány Baja. Mivel már mindenki nagyon ügyes, a felfelé evezéssel senkinek nem gyűlik meg a baja. (Juj... ok, bocs.)

Ha pedig nem magas a víz, ha nem tudunk beevezni a Móric-Dunába - amit a többség Móricz-Dunának ír, és nem tudjuk, hogy melyik helyes - akkor irány a magyar Velence, azaz Baja. Baján belül van egy mellékág, ami egy érdekes háromszöget alkot és lehetővé teszi, hogy beevezzünk a belvárosba. A Sugovica, vagy, ahogy itt mindenki mondja: a Súgó. Megkerüljük a Petőfi-szigetet. Sugovica-körünknek lesznek városnézős kiszállásai, akár némi hedonizmussal, pl. lángosozással, fagyizással spékelve a teljes fogyasztói társadalmas dekadenciát. Ez is egy, mind hangulatában, mind látványában az egzotikusnál is különlegesebb kenutúra. 

20230708_111723-01.jpegBármelyik forgatókönyvet is "aktiválja az élet", a kenutúra a pihenések, fotózások függvényében 15 és 16 óra körül ér véget. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat, mivel a Dunán, a sodrással szemben kell evezni. A gemenci túra végén oda érkezünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk, és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében. 

 

Itt a vége, fuss el véle, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! Vízitúrák Magyarország összes remek vízitúra-terepén! 

20170613_142936.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben, www.szigetkozvizitura.hu. Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.hernad-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

gemenc-vizitura-arteri-gemenc-12.jpgFontos: a mentőmellény viselése a vízen, az úszni tudó felnőtteknek is kötelező, ill. tilos a vízitúrán alkoholt fogyasztani. Veszélyes is, és a jogszabály, esetünkben a hajózási szabályzat is tiltja. Nagyon köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket ebben is.  

 

Hívj / hívjon: +36209342760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpgA megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 

2091 Telki, Budajenő u. 89. 2024. augusztus 19. vízitúra Gemencen