Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 24-28. Vajas-fok vízitúra + Gemenc vízitúra választhatóan 1-5-nap

20190525_gemenc.jpg

Választhatóan 1-, 2-, 3-, 4-, vagy 5-napos kenutúra. Tehát ha - mondjuk - csak egy 1-2 napos vízitúrára van időtök, akkor az 5-napos evezés bármelyik napját, vagy napjait ki lehet a túrára választani!
 

  • Szerda: Vajas-fok vízitúra*
  • Csütörtök: Vajas-fok vízitúra* (2. nap a Vajas-fokon)
  • Péntek: Gemenci kenutúra vagy Baja - a vízállástól függően
  • Szombat: Gemenci vízitúra
  • Vasárnap: Gemenci vízitúra

*A Vajas-fok egy régi Duna-ág, egy olyan bűbájos folyócska, hogy lehidalsz tőle. Bocs. Szóval egy vajas-foki evezés álomszép. Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknek

 

 

 

Miért bízd ránk zsenge életed? 
gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMegtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kenu irányítását, nálunk a betanítás nem két perc filozófia. Tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanulták, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 
Velünk nem szenvedni jössz. A borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. Nálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni. 
Próbálj meg egy uszodában egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Soroljuk! Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról..... Nem terheljük túl a kenukat, ha a résztvevők súlya azt indokolja, akkor 4 főnek 5-személyes kenut adunk, vagy a 4 túrázó két kenuban jön.... Minőségi felszerelés, segítőkészség, biztonság. 

 

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején - bocsásd meg az elfogultságot - a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Áradás idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre.

 

 

Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

 

 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk.

Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament.

Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

 

 

 

1. napi csónak- és kenutúra: Vajas-fok, egy elfelejtett világ
20130704_095226.jpgA vízitúra napján 10:00 és 10:29 között Dusnokon, azon belül pedig az 51-es út mellett (bárhonnan, bármelyik irányból jössz) a "tó" partján találkozunk. Mit jelent az, hogy "tó"? A tó - természetesen - a Vajas-fok, csak itt kiszélesedett állapotában pillantod meg, ezért fog tónak tűnni. A "tó" partján pedig - ahol látjátok a kenukat, csónakokat és világó színű pólóban a túravezetőt - oda gyertek. Mosdó látogatás után, ha valakinek ez lesz az első napja megtanítjuk a kenuk és csónakok (!!) irányítását, (lesz úgy, hogy csónakban evezel és lesz úgy, hogy kenuban is lapátolsz a túranap során) majd gyakorlás és ismételt wc-vizit után elszáguldunk északra, Kalocsa irányában. Addig evezgetünk, amíg jólesik, olyan nap lesz, hogy  zokogni fogsz, amikor vége. Annyi szépséget látsz, hogy nem fogsz hinni a szemednek. 

A kb. 5-órás túra végén az indulási pontra jövünk vissza, nemes egyszerűséggel beszálltok a kocsitokba, és a szállásotokra mentek.

 

 

 

img_20180616_123905.jpg2. napi vízitúra: Vajas-fok kenutúra a Paradicsom és a Nirvána határán
Találkozás a vízitúra napján 10:00 és 10:29 között Dusnokon. Dusnokon belül az 51-es út mellett a Vajas-fok partján találkozunk, ahol az út mellett meglátsz egy "tavat", ott (majdnem) satufék és kanyar "be". Mondaunk sem kell, hogy a "tó" nem más mint a Vajas-fok, csak itt - alaposan kiszélesedve - tónak tűnik. A (nem száraz) tónak nedves partján pedig nem döglött béka kuruttyol, hanem oda gyertek, ahol látjátok a kenukat és világó színű pólóban a túravezetőt. Mosdó látogatás után, ha valakinek ez lesz az első vízitúrás napja (nagyon helyes) megtanítjuk a kenuk és csónakok (!!) "vezetését", irányítását, - ez olyan szempontból is különleges vízitúra, hogy csónakokkal is megyünk - majd gyakorlás és ismételt wc-vizit után délre tartunk Érsekcsanád felé. Hét-nyolc, de ha van kedv, akár 10 kilométert megtéve megfordulunk és visszalapátolunk. A kenutúra kb. 4-5 órás lesz. Az evezés végén - az itt parkoló kocsikhoz értél vissza - kérünk egy kis kenutisztítási segítséget, majd irány haza - vagy valamerre. Köszönjük, hogy jöttetek!

 

 

3. napi gemenci vízitúra a vízállás függvényében: vagy evezés Baja belvárosában (igen!!), vagy kenuzgatás további csodálatos dunai mellékágakon, utóbbi esetben a víz felől cserkészheted be Mo. legnagyobb fáját!
moric-duna-gemenc-vizitura.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között Baja-Dunafürdőn (ez a Duna dunántúli oldala és Baja üdülőtelepe) a Ponty és Bárka utcák sarkán. Köszönjük a pontos érkezést. Kérjük, hogy a Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. A parkolásban segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető. Természetesen el lehet menni mosdóba, kérünk segítséget a kenuk vízhez vitelében, kiosztjuk a felszerelést és a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk. Jól tanítunk. Jellemzően 11 körül indulunk a vízállás által meghatározott útvonaltól függően 15-11 km-es evezésre. Vagy újabb ártéri evezés vár ránk, többek között úgy, hogy leevezünk a "Yosemite nemzeti parkba", vagy ha Californiába nem is, de a Duna-Dráva nemzeti parkban található és kicsit már a mamutfenyőket idéző méretű pörbölyi titánhoz leevezünk. A pörbölyi titán (ezt a nevet adták neki) jelenleg Magyarország legnagyobb fája, legalábbis a törzs kerületét tekintve. Ugyanis azt nem tudjuk, hogy pl. a Budakeszin található nagyobbik mamutfenyőnél nagyobb-e az űrtartalmát tekintve, mivel a fákat nem a magasság, nem a törzskerület, hanem az űrtartalom alapján hasonlítják össze. Nem véletlen, hogy a magyarországi éves fakitermelés mértékére az a válasz, hogy (cirka) 7.000.000 m3.

 

 

porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpgMindenesetre ha sikerül eljutnunk a Pörbölyi Titánhoz, akkor a történelem előtti időket idéző Hágli-, és Simon-Dunát is érintve indulunk vissza a kikötője felé. Ha pedig alacsony a víz ahhoz, hogy beevezzünk a Móricz-Dunába (amiről soha nem sikerült 100%-os bizonyossággal kideríteni, hogy Móric, vagy Móricz), akkor célba vesszük a Sugovicát és körbeevezzük a Petőfi-szigetet. Baja belvárosában kalandozunk.

Coooooool..

 

 

 

4. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy kajakozás) a Vén- és Cserta-Duna vidékén

20190609_065544_resized.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között, legkésőbb 9 óra 59 perckor, de inkább előtte. Köszönük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőt nem várhatjuk meg. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete. A Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. Kérjük nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”.

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra, ahol gyors üdvözlés után el lehet menni mosdóba. Következik a felszerelés kiosztása és kenuzás majdnem legszebb része a kenupakolás.

 

dsc09539.jpgSzerencsére a vízre szállás helye a nagyon közelinél is közelebb van.... a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.
 

 

 

 

Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

 

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.


dsc0944555.jpgA kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot") majd  indulunk. Azonnal show time, a spéci Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, és - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. 


Ha nem magas a víz, akkor a csillagtúra cca. 10 km-es kenuzás, plusz, ha jó eséllyel egy kis séta (!) is lesz az útban. Mivel a túra csillagtúra, lesz sodrással szemben haladás is, és lesz olyan szakasz is a napon belül, ahol - cirka 60 méter erejéig - erősen meg kell húzni a lapátokat. Itt fontos, hogy - kérjük a szülőket, hogy a csemetéket készítsék fel erre - a kisebb gyerekek se immel-ámmal evezgessenek, ne csak mártogassák a lapátokat, ne csak Anya és Apa egyedül próbálja meg "felevezni" a hajót. 
20190609_142859_resized_1.jpgHa nagy a víz, attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, és korábban lejönnek inni, szarvasos, vaddisznós, őzes, fekete gólyás és rétisasos Vén- és Cserta-Dunán és térségében. 

 

 

 

 

Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében kb. 4 óra múlva a (nyílt) Dunán leérünk az indulási pontra, amelynek közvetlen közelében parkolt a nap során ingyen a kocsid. v90525-110951_moment-2-.jpgTermészetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik, egy-két jó tippet természetesen szívesen adunk.


 

 

 

 

 

 

20190524_073937_resized.jpg5. napi gemenci vízitúra: ahol Magyarországon a legnagyobb eséllyel pillantasz meg rétisast és fekete gólyát.

 

 

Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok.

 

Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. Kb. 20 km-es kenuzás vár rád. 

 


Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, első napon egyeztetett időpontban és egyeztetett helyre gyertek.

 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. 

 

 

 

 

Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, a vízitúra 2. napján is Baja-Dunafürdőről indulunk és a Káposztás-Dunát övező tavakban tobzódunk, örömködünk.

 

Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk. 

 

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá!

 

 

 

 

Az indulási pont és útvonal függvényében vagy "elveszünk", és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe, vagy - ha Érsekcsanádról indulunk - akkor a Duna keresztezését követően a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán evezünk le.

A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

 

Gemenc vízitúra_resized.jpgMegint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni.

 

 

 

 

Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

 

 

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

 

 

 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében jellemzően - de ez változó, tehát ne legyen estére színházjegyed - 15:00 és 17:00 között érkezünk Baja-Dunafürdőre.


 

 

A sofőrök - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - a teleautó logisztikát kihasználva repülnek vissza az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz. 

 

 

 

Vízitúrák Magyarország összes remek vízitúra-terepén! 

20170613_142936.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben, www.szigetkozvizitura.hu. Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

Fontos: a mentőmellény viselése a vízen, az úszni tökéletesen tudó felnőtteknek is kötelező, ill. tilos a vízitúrán alkoholt fogyasztani. Veszélyes is, és a jogszabály, esetünkben a hajózási szabályzat is tiltja. Nagyon köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket ebben is.  

 

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 
A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 


gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

 
 


8000 Székesfehérvár, Agárdi u. 93.
2024. július 24-28.
Gemenci vízitúra