Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 27-28-29. Gemenci vízitúra, evezés Gemenc

received_426796698160526.jpeg

Gemenci vízitúra, választhatóan 1-, 2-, vagy 3-napos kenutúra. Családi, baráti vízitúra a gemenci ártérben. 
Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknekHa csak egy 1-2 napra van időtök, a három napos gemenci evezés bármelyik napját, vagy napjait lehet választani! 

 

Miért bízd ránk az életed? 
gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. Remekül megtanulod a kenu irányítását. Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz. Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. 2019. június 9-én mi kerestünk más által mélyen bent az ártérben "elvesztett" túrázókat! Nálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni. Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.... Ja és mi vagyunk, akik nem terheljük túl a kenukat, a jó betanítás mellett ez a "titka" annak, hogy nálunk jóformán ismeretlen a borulás.

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején - bocsásd meg az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. Ilyenkor egy Tisza-tóhoz fogható öröm vár ránk. Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk.

 

Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament.

Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén- és Cserta-Duna vidékén

20190609_065544_resized.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között, legkésőbb 9 óra 59 perckor, de inkább előtte. Köszönük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőket nem várhatjuk meg. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete. A Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”.

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra, ahol gyors üdvözlés után el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba. Következik a felszerelés kiosztása és kenuzás majdnem legszebb része a kenupakolás. 

dsc09539.jpgSzerencsére a vízre szállás helye a nagyon közelinél is közelebb van.... a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.
Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.
dsc0944555.jpgA kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot") majd - a betanulási idő függvényében - körülbelül 11:15-kor indulunk. Azonnal show time, a nagyon spéci Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, és - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. Ha nem magas a víz, akkor a csillagtúra cca. 10 km-es kenuzás, plusz, ha nem nagy a sár, akkor egy kis séta is lesz az útban. Mivel a túra csillagtúra, lesz sodrással szemben haladás is, és lesz olyan szakasz is a napon belül, ahol - cirka 60 méter erejéig - erősen meg kell húzni a lapátokat. Itt fontos, hogy - kérjük a szülőket, hogy a csemetéket készítsék fel erre - a kisebb gyerekek se immel-ámmal evezgessenek, ne csak mártogassák a lapátokat, ne csak Anya és Apa egyedül próbálja meg "felevezni" a hajót. 
20190609_142859_resized_1.jpgHa pedig nagy a víz, akkor nem kell a Vén-Duna nevű dunaág szűkületén átjuni, hanem attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, és korábban lejönnek inni, szarvasos, vaddisznós, őzes, fekete gólyás és rétisasos Vén- és Cserta-Dunán és térségében. Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében kb. 4 óra múlva a (nyílt) Dunán leérünk az indulási pontra, amelynek közvetlen közelében parkolt a nap során ingyen a kocsid. 

v90525-110951_moment-2-.jpgTermészetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik.

 

 

 

2. napi gemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát.

20190524_073937_resized.jpgGemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok.

Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. Kb. 20 km-es útvonal vár rád. 

Ha már tegnap is voltatok kenuzni, első napon egyeztetett időpontban és egyeztetett helyre gyertek. 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa valaki ezen a napon kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet, miért is ne lehetne!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. 

Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, ezen a nap is Baja-Dunafürdőről indulunk és a Káposztás-Dunát övező tavakban tobzódunk, örömködünk. Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk. 

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá!

Az indulási pont és útvonal függvényében vagy "elveszünk", és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe, vagy - ha Érsekcsanádról indulunk - akkor a Duna keresztezését követően a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán evezünk le. A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

Gemenc vízitúra_resized.jpgMegint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni. Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk". Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében jellemzően - de ez változó, tehát ne legyen estére színházjegyed - 15:00 és 17:00 között érkezünk Baja-Dunafürdőre.

A sofőrök - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - a telekocsi rendszernek köszönhetően jutnak vissza az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz. 

 

3. napi gemenci vízitúra: szenzációs őrület, néma döbbenet 
moric-duna.jpgha a vízállás magas, akkor irány a Móric-Duna, a Simon-Duna, a Hágli-Duna a Pörbölyi Titánnal,
- ha pedig a vízállás nem magas, akkor "Velence és Vogalonga" (a Baja nevű ékszerdoboz Sugovica ágán lapátolgatunk).

Találkozás Baja-Dunafürdő, Ponty és Bárka utcák sarka 9:30. Üdvözlés, mosdó következik a kenuzás, a kormányzás, a vezérevezősi munka megtanulása. Mindenki megkapja a felszerelést, és indul a parttól néhány méterre a kenuzás gyakorlása. 

porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpg

Amikor szinte világbajnok minden legénység, bepakolás a hajókba, gyors leltár, hogy ne maradjon ki semmi, ismételt wc és indulunk a Dunán. Kényelmesen lapátolgatunk, és ha magas a víz, akkor átemelés nélkül, vagy egy kis munkával tudunk átjutni a Dunáról a tű fokán. A Móric-Dunán vagyunk. Itt, mintha a Tisza-tó meseországában lennénk, a keskeny vízen (a keskenység relatív és mindenekelőtt vízállás-függő) libasorban lapátolgatunk. Kerülgetjük a bedőlt fákat, néhol megküzdünk velük mintha a Túron lennénk. Jó esetben jön a limbó hintó a kenuban, rosszabb esetben átemelés. 

moric-duna-gemenc-vizitura.jpg

A szokásos kenutúrás örömök. Az egyik pihenő pontunk szinte a Seqouia nemzeti parkban lesz, vagy legalábbis úgy érzed majd, hiszen mamutfenyő helyett a Pörbölyi Titánt fotózhatod majd. A pörbölyi titán jelenleg Magyarország legnagyobb fája, legalábbis a törzs kerületét tekintve. (A fákat a magasságuk alapján is lehet rangsorolni, ráadásul a leggyakoribb osztályzás az űrtartalom....)

A Pörbölyi Titán tényleg lenyűgöző. 12 méteres kerülete nagyon nem semmi, pl. a Budakeszin lévő két mamutfenyő közül a nagyobbik kerülete is "csak" 6 méter valamennyi. Akkor is brutális a pörbölyi Titán, ha tudod, hogy a világ legnagyobb fájának tekintett General Sherman kerülete 31 méter, 84 méter magas és majdnem 1500 köbméter. 

A Hágli-Duna torkolata után a kenutúrában lehetnek határozottan "munkás" részek, ahol a vízi növényzettel kell kicsit küzdenünk. Ok, a Bodrogzug kolokánján edződött kenusok visszakérdeznek: "- Erre mondtátok, hogy 'munkás részek'?"
baja-88.jpgEgy kis vargabetű után evezünk tovább. Máris a Szigetköz békalencsés átereszeiben vagyunk - legalábbis érzésre. Ugyanis a Simon-Dunában járunk egy kis relax paddling erejéig. A Nagy-Duna partján lesz a nap utolsó pisilési szünete, és egy kis pihi után irány Baja. Mivel már mindenki nagyon ügyes, a felfelé evezéssel senkinek nem gyűlik meg a baja. (Bocs.) Ha pedig nem magas a víz, ha nem tudunk beevezni a Móric-Dunába - amit a többség Móricz-Dunának ír, és nem tudjuk, hogy melyik helyes - akkor irány a magyar Velence, azaz Baja. Baján belül van egy mellékág, ami egy érdekes háromszöget alkot és lehetővé teszi, hogy beevezzünk a belvárosba. A Sugovica, vagy, ahogy itt mindenki mondja: a Súgó. Megkerüljük a Petőfi-szigetet. Sugovica-körünknek lesznek városnézős kiszállásai, akár némi hedonizmussal, pl. lángosozással, fagyizással spékelve a teljes fogyasztói társadalmas dekadenciát. Ez is egy mind hangulatában, mind látványában az egzotikusnál is különlegesebb kenutúra. 

20230708_111723-01.jpegBármelyik forgatókönyvet is "aktiválja az élet", a kenutúra a pihenések, fotózások függvényében 15 és 16 körül ér véget. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat, mivel a Dunán, a sodrással szemben kell visszalapátolnunk a Vén-Duna partjára. Az evezés végén oda érkezünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk, és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében. 

 

 

Itt a vége, fuss el véle, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! Vízitúrák Magyarország összes remek vízitúra-terepén! 

20170613_142936.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben, www.szigetkozvizitura.hu.

Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. 

A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig van túra az Öreg-Túron és a Felső-Tiszán (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni: www.hernad-vizitura.hu.
 

Fontos: a mentőmellény viselése a vízen, az úszni tökéletesen tudó felnőtteknek is kötelező, ill. tilos a vízitúrán alkoholt fogyasztani. Veszélyes is, és a jogszabály, esetünkben a hajózási szabályzat is tiltja. Nagyon köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket ebben is. 

Hívj / hívjon +36209342760 , vagy küldj(ön) e-ailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 
A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 
gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg2093 Budakeszi, Törökváry u. 182.
Július 27-28-29. 
vízitúra 
Gemenc