Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. július 26-28. Gemenci vízitúra, választhatóan 1-2-3-napos Gemenc kenuzás

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgGemenci vízitúra, választhatóan 1-, 2-, vagy 3-napos kenutúra. Családi, baráti vízitúra a gemenci ártérben. 
Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknekHa csak egy 1-2 napra van időtök, a három napos gemenci evezés bármelyik napját, vagy napjait lehet választani! 

 

 

 

Miért bízd ránk az életed, miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. Remekül megtanulod a kenu irányítását. Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz. Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. 2019. június 9-én mi kerestünk más által mélyen bent az ártérben "elvesztett" túrázókat! Nálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni. Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.... Ja és mi vagyunk, akik nem terheljük túl a kenukat, a jó betanítás mellett ez a "titka" annak, hogy nálunk jóformán ismeretlen a borulás.

 

 


 

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején - bocsásd meg az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. Ilyenkor egy Tisza-tóhoz fogható öröm vár ránk. Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. Vagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk. Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament. Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

1. napi gemenci vízitúra: szenzációs őrület, néma döbbenet 
ha a vízállás magas, akkor irány a Móric-Duna, a Simon-Duna, a Hágli-Duna a Pörbölyi Titánnal,
- ha pedig a vízállás nem magas, akkor "Velence és Vogalonga" (a Baja nevű ékszerdoboz Sugovica ágán lapátolgatunk).

Egyébként, a Vajas-fok - egy közeli bűbájos folyócska - is überszenzációs, még a Vajas-fokra is eshet a választás számos tényező, pl. a csapat összetétele, vagy éppen a szélre vonatkozó előrejelzés alapján. De ezt természetesen fogod tudni időben....

moric-duna.jpgTalálkozás Baja-Dunafürdő, Ponty és Bárka utcák sarka 9:30. Üdvözlés, mosdó következik a kenuzás, a kormányzás, a vezérevezősi munka megtanulása. Mindenki megkapja a felszerelést, és indul a parttól néhány méterre a kenuzás gyakorlása. Amikor világbajnok minden legénység, bepakolás a hajókba, gyors leltár, hogy ne maradjon ki semmi, ismételt wc és déli irányban indulunk a Dunán. Általában is óvatosan megyünk, de a híd közelében extra óvatosak leszünk. Kényelmesen lapátolgatunk, és ha magas a víz, akkor átemelés nélkül, vagy egy kis munkával tudunk átjutni 4 km után a Dunáról a tű fokán. A Móric-Dunán vagyunk. Itt, mintha a Tisza-tó meseországában lennénk, a keskeny vízen (a keskenység relatív és mindenekelőtt vízállás-függő) libasorban lapátolgatunk. Kerülgetjük a bedőlt fákat, néhol megküzdünk velük mintha a Túron lennénk. Jó esetben jön a limbó hintó a kenuban, rosszabb esetben átemelés. A szokásos kenutúrás örömök. Az egyik pihenő pontunk szinte a Seqouia nemzeti parkban lesz, vagy legalábbis úgy érzed majd, hiszen mamutfenyő helyett a Pörbölyi Titánt fotózhatod majd. A pörbölyi titán jelenleg Magyarország legnagyobb fája, legalábbis a törzs kerületét tekintve. (A fákat a magasságuk alapján is lehet rangsorolni, ráadásul a leggyakoribb osztályzás az űrtartalom....)

De ne legyünk ünneprontóak, a Pörbölyi Titán tényleg lenyűgöző. 12 méteres kerülete nagyon nem semmi, pl. a Budakeszin lévő két mamutfenyő közül a nagyobbik kerülete is "csak" 6 méter valamennyi. Akkor is brutális a pörbölyi Titán, ha tudod, hogy a világ legnagyobb fájának tekintett General Sherman kerülete 31 méter, 84 méter magas és majdnem 1500 köbméter. 

 


porbolyi-titan-gemenc-vizitura-gemenc-kenutura.jpgA Hágli-Duna torkolata után a kenutúrában lehetnek, jó eséllyel lesznek határozottan "munkás" részek, ahol a vízi növényzettel kell kicsit küzdenünk. Ok, a Bodrogzug kolokánján edződött kenusok visszakérdeznek: "- Ez a növényzet az 'akadály', erre mondtátok, hogy 'munkás részek'?"
Egy kis vargabetű után evezünk tovább. Máris a Szigetköz békalencsés átereszeiben vagyunk, legalábbis érzésre. Ugyanis a Simon-Dunában járunk egy kis relax paddling erejéig. A Nagy-Duna partján lesz a nap utolsó pisilési szünete, és egy kis pihi után irány Baja. Mivel már mindenki nagyon ügyes, a felfelé evezéssel senkinek nem gyűlik meg a baja. (Bocs.)

 

Ha pedig nem magas a víz, ha nem tudunk beevezni a Móric-Dunába - amit a többség Móricz-Dunának ír, és nem tudjuk, hogy melyik helyes - akkor irány a magyar Velence, azaz Baja. Baján belül van egy mellékág, ami egy érdekes háromszöget alkot és lehetővé teszi, hogy beevezzünk a belvárosba. A Sugovica, vagy, ahogy itt mindenki mondja: a Súgó. Megkerüljük a Petőfi-szigetet. Sugovica-körünknek lesznek városnézős kiszállásai, akár némi hedonizmussal, pl. lángosozással, fagyizással spékelve a teljes fogyasztói társadalmas dekadenciát. Ez is egy mind hangulatában, mind látványában az egzotikusnál is különlegesebb kenutúra. És ahogyan írtuk, még az is benne van a pakliban, hogy a Vajas-fokon teszünk meg egy lélegzetelállítóan békés csillagtúrát. 

 

baja-88.jpgBármelyik forgatókönyvet is "aktiválja az élet", a kenutúra időtartama a pihenések, fotózások függvényében 5 óra körül lesz. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat, mivel a Dunán, a sodrással szemben kell visszajutnunk a Vén-Duna partjára. Az evezés végén oda érkezünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk, és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében. 

 

 

 

2. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén- és Cserta-Duna vidékén

20190609_065544_resized.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között, legkésőbb 9 óra 59 perckor, de inkább előtte. Köszönük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőket nem várhatjuk meg. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete. A Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”.

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra, ahol gyors üdvözlés után el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba.

 

Következik a felszerelés kiosztása és kenuzás majdnem legszebb része a kenupakolás.

 

dsc09539.jpgSzerencsére a vízre szállás helye a nagyon közelinél is közelebb van.... a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.
 

 

 

 

Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

 

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.


dsc0944555.jpgA kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot") majd - a betanulási idő függvényében - körülbelül 11:15-kor indulunk. 

 

 

 

Azonnal show time, a nagyon spéci Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, és - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. 


Ha nem magas a víz, akkor a csillagtúra cca. 10 km-es kenuzás, plusz, ha nem nagy a sár, akkor egy kis séta is lesz az útban. Mivel a túra csillagtúra, lesz sodrással szemben haladás is, és lesz olyan szakasz is a napon belül, ahol - cirka 60 méter erejéig - erősen meg kell húzni a lapátokat. Itt fontos, hogy - kérjük a szülőket, hogy a csemetéket készítsék fel erre - a kisebb gyerekek se immel-ámmal evezgessenek, ne csak mártogassák a lapátokat, ne csak Anya és Apa egyedül próbálja meg "felevezni" a hajót. 
20190609_142859_resized_1.jpgHa pedig nagy a víz, akkor nem kell a Vén-Duna nevű dunaág szűkületén átjuni, hanem attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, és korábban lejönnek inni, szarvasos, vaddisznós, őzes, fekete gólyás és rétisasos Vén- és Cserta-Dunán és térségében. 

 

 

 

 

Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében kb. 4 óra múlva a (nyílt) Dunán leérünk az indulási pontra, amelynek közvetlen közelében parkolt a nap során ingyen a kocsid. v90525-110951_moment-2-.jpgTermészetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik.


 

 

 

 

 

 

 

 

20190524_073937_resized.jpg3. napi gemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát.

 

 

Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok.

 

Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. Kb. 20 km-es útvonal vár rád. 

 


Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, első napon egyeztetett időpontban és egyeztetett helyre gyertek.

 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. 

 

 

 

 

Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, a vízitúra 2. napján is Baja-Dunafürdőről indulunk és a Káposztás-Dunát övező tavakban tobzódunk, örömködünk.

 

Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk. 

 

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá!

 

 

 

 

Az indulási pont és útvonal függvényében vagy "elveszünk", és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe, vagy - ha Érsekcsanádról indulunk - akkor a Duna keresztezését követően a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán evezünk le.

A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

 

Gemenc vízitúra_resized.jpgMegint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni.

 

 

 

 

Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

 

 

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

 

 

 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében jellemzően - de ez változó, tehát ne legyen estére színházjegyed - 15:00 és 17:00 között érkezünk Baja-Dunafürdőre.

 

 

 

A sofőrök - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - a telekocsi rendszernek köszönhetően jutnak vissza az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz. 

 

 

 

 

 

Itt a vége, fuss el véle, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! 
Vízitúrák Magyarország összes remek vízitúra-terepén! 

20170613_142936.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben, www.szigetkozvizitura.hu. Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

Fontos: a mentőmellény viselése a vízen, az úszni tökéletesen tudó felnőtteknek is kötelező, ill. tilos a vízitúrán alkoholt fogyasztani. Veszélyes is, és a jogszabály, esetünkben a hajózási szabályzat is tiltja. Nagyon köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket ebben is.  

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 
A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 


gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg1093 Bp., Kasvirág u. 7.
július 26-28.
vízitúra 
Gemenc