Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024 ********. Gemenci vízitúra, választhatóan 1-2-napos evezés

20230708_111723-01.jpegVálaszthatóan 1- vagy 2-napos kenutúraCsaládi, baráti evezés egy nem létező világban MOST, AMIKOR MAGAS A VÍZ, olyan helyeken kenuzunk, ahol máskor (amikor a vízállás nem tényleg nagyon magas), akkor a buja vízinövényzet miatt kicsit macerás. Most viszont pazar. Félelmetesen gyönyörű. Zseniálisan pazar. Übergyönyörű.  A túra választhatóan 1-2-napos volta azt jelenti, hogy jöhetsz/jöhettek csak 1 napra, vagy jöhettek kétnapos kenutúrára.

 

Miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
20190525_gemenc.jpgGemencen még SOHA nem láttuk - pedig egymás mellett szállunk be - hogy nemes versenytársunk VALAHA megtanította volna normálisan a kenuzást. Ami - ráadásul csak a parton, és csak elméletben, és két perc (!) alatt - ezen a címen zajlik az vicc. Szóval.

 

Mi tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. 

gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi remekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását. ​Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 
Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz. Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. 2019. június 9-én versenytársunk túravezetője elvesztette (!) a túrázóit, az előtte lévő napon pedig a minimális terepismeretet is nélkülözve, a főágon, az erős sodrással szemben haladtak, ahelyett, hogy az erdőben jöttek volna, ahol gyönyörű és könnyű. 
received_426796698160526.jpegNálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni.
Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról..... Nem terheljük túl a kenukat, a 4-fős kenuban csak akkor ül 4 felnőtt, ha a könnyebb testsúlyok azt lehetővé teszik. 

 

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

gemenc-vizitura-kenutura-1219.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején pedig - ha megbocsátod az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk. Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk. Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament.

 

Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

1. napi kenutúra, egy szürreális vízitúra-őrület: a Szeremlei-Holt-Duna 
szarvasok-gemenc-77.jpgHa most nem jössz, lehet, hogy a Szeremlei-Duna hosszú időre a bakancslistádon marad! Találkozás a vízitúra napján 9:30 és 10:00 között Szeremlén a kompnál. Szeremle településből egy van az országban, egyetlen Szeremlei-Duna van és egyetlen komp, vagyis BIZTOSAN könnyű lesz idetalálni. Baján a Szeremlei út és a Muskátli utcák határán. Bébikönnyű lesz megtalálni, pontosabbban idetalálni, ha a linkre kattintasz, zoomolható térképet találsz.

A vízitúrázást most kezdőket (emiatt egy pillanatig se habozz, hiszen mindenkinek volt első kenus napja), egyszóval a jó értelemben vett kezdőket, vagy nem nagyon tapasztalt vízitúrázókat megtanítjuk a kenu irányítására. 

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes még a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra. 

 

20190525_114231.jpg

Amikor itt vagy, gyors üdvözlés után el tudsz menni pisilni. A felszerelés kiosztása, és a hajók vízhez vitele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.

 

vizitura-23_20210505.jpgAmíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot. Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.


A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban.

Kérjük indulás előtt alaposan és többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot". 
Floodplains, species, habitats | Balaton Limnological Research Institute11:00 előtt indulunk. Show time, galériaerdők, és - a vízállástól függően - az erdői fái közötti evezés vár rád. A vízállástól függően 10-12 km-t teszünk meg az eszementen békés Szeremlei-Dunán és térségében. Nagyon helyes a táj. Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében 15:30 körül újra a kenutúra indulási pontján vagyunk. Oda érkeztünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. A célba érve még hajótisztításra kérünk, ill.  kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében, trélerre helyezésében. 
Természetesen Baján vagy Baja környékén, pl. Szeremlén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik. A szálláskeresés a booking.com segítségével kb. 30 mp. lesz.

 

2. napi überkülönleges kenutúra: a Ferenc-csatorna, avagy egy nem létező világ. Egy überkülönleges kenutúra, eldobod-az-agyad útvonalon, amely útvonal kisebb víznél kevésbé jól járható, de MOST a "dzsungel" félelmetesen klassz és könnyen evezhető!

Sugovica - Ferenc csatorna - 2 napos vízitúra tengerikajakkalFerenc-csatorna nem része az univerzumnak (de még a multiverzumnak, vagy szimulációnak sem). Nincs. Nem hiszed el, hogy ilyen van. Mintha az Avatar film Pandora bolygóján lennél. Baján szállsz vízre és 2 perc múlva kívül vagy a Tejútrendszeren. Jönnek a barna kányák, jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát, esetleg keresztben úsznak a szarvasok. 
 

Black kites set to breed in the UK for first time as climate warms | The  Independent | The IndependentKérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen a visszaigazoló e-mailen elküldött helyre 9:30-ra, de ha a GPS-t követed, gyere a Szeremlei és a Muskátli utcák sarkára, majd egy kicsit a "víz felé" (látni fogod), meg ott már úgyis látod a kenuszállító trélert. Ha még nem kenuztatok (voltunk mi is kezdők, nekünk is, mindenkinek volt első kenuzása, van, akinek 70 éves kora felett), akkor kérünk, hogy 9 órára gyertek és megtanítunk kenuzni. Aztán indul vízitúra Mese-, és Seholország határán.
 

Guide to hen harriers: identification, distribution and where to see them -  Countryfile.comElőtte persze naptejezés, bepakolás a hajókba és wc-látogatás. Lesz úgy, kétszer-háromszor is, hogy megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat. A wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. A tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében 15:00 óra körül érkezünk vissza az indulási pontra (Bajára, a parkoló kocsikhoz). Hajómosás után búcsú, és ne szomorkodj, gyere valamelyik másik vízitúránkra is!

 

Hajómosás után búcsú, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár már egy hét múlva is valamelyik másik vízitúránkra! 20170618_125518.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu) . Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). 
 

Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod, és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

Fontos: a mentőmellény viselése kötelező.  

+36209342760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

betanitas-gemenc.jpgEgyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

 

 

 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

 

 

A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

dsc09539.jpgA vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös banki közlemény rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa.

9200 Mosonmagyaróvár, Híres köz 42.
2023. június 29-30. Gemenci vízitúra