Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2024. június 23. Überkülönleges Dél-Gemenc!

A Ferenc-csatorna és a híres bezdáni zsilip - Kalandok a Duna menténEgy überkülönleges kenutúra: dél-gemenci vízitúra", eldobod-az-**yad útvonalon, amely útvonal kisebb víznél kevésbé jól járható, de MOST a "dzsungel"félelmetesen klassz és könnyen evezhető!
  

Marsh Harrier Bird Facts | Circus AeruginosusTényleg nagyon spéci kenutúra. 

Őrületesen szép vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknek a Ferenc-csatornán, ahol kis víz idején, bármilyen romantikus, nem szoktunk túrát szervezni, mert túlságosan "dzsungeles", nagyon benövi a vízi növényzet. De "nagyvíz" (magas vízállás) esetén a Ferenc-csatorna TÖKÉLETES VÍZITÚRA PARADICSOM. Kenutúra Éden. Elysium. Nirvána. És amit még el tudsz képzelni. Plusz az is, amit nem. 

 

Miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
20190525_gemenc.jpgGemencen még SOHA nem láttuk - pedig egymás mellett szállunk be - hogy nemes versenytársunk VALAHA megtanította volna normálisan a kenuzást. Ami - ráadásul csak a parton, és csak elméletben, és két perc (!) alatt - ezen a címen zajlik az vicc. 

Szóval. Mi tudunk tanítani. Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. 

gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi remekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását.
​Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 

Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz. Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben. 2019. június 9-én versenytársunk túravezetője elvesztette (!) a túrázóit, az előtte lévő napon pedig a minimális terepismeretet is nélkülözve, a főágon, az erős sodrással szemben haladtak, ahelyett, hogy az erdőben jöttek volna, ahol gyönyörű és könnyű. 
received_426796698160526.jpegNálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni.

Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.....

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

gemenc-vizitura-kenutura-1219.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején pedig - ha megbocsátod az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk. Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk.

 

Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament.

Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

Sugovica - Ferenc csatorna - 2 napos vízitúra tengerikajakkalA Ferenc-csatorna nem létező világ. Nem része az univerzumnak (de még a multiverzumnak, vagy szimulációnak sem). Nincs. Nem hiszed el, hogy ilyen van. Mintha az Avatar film Pandora bolygóján lennél. Baján szállsz vízre és 2 perc múlva kívül vagy a Tejútrendszeren. Jönnek a barna kányák, jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát, esetleg keresztben úsznak a szarvasok. 

Black kites set to breed in the UK for first time as climate warms | The  Independent | The IndependentKérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen a visszaigazoló e-mailen elküldött helyre 9:30-ra, de ha a GPS-t követed, gyere a Szeremlei és a Muskátli utcák sarkára, majd egy kicsit a "víz felé" (látni fogod), meg ott már úgyis látod a kenuszállító trélert. Ha még nem kenuztatok (voltunk mi is kezdők, nekünk is, mindenkinek volt első kenuzása, van, akinek 70 éves kora felett), akkor kérünk, hogy 9 órára gyertek és megtanítunk kenuzni. Aztán indul a cca. 4-4.5 órás túra Meseország és Seholország határán.

Guide to hen harriers: identification, distribution and where to see them -  Countryfile.comElőtte persze naptejezés, bepakolás a hajókba és wc-látogatás. Lesz úgy, kétszer-háromszor is, hogy megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat. A wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. A tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében 15:00 óra körül érkezünk vissza az indulási pontra (Bajára, a parkoló kocsikhoz). Hajómosás után búcsú, és ne szomorkodj, gyere valamelyik másik vízitúránkra is!

 

20240511_bodrogzugi-arter-bodrog-vizitura-2.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben (www.szigetkozvizitura.hu. Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon, a Murán, a Dráván és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is. Fontos: a mentőmellény viselése kötelező.  

 

Hívj / hívjon: +36209342760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

betanitas-gemenc.jpgEgyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

 

 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 
A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 

9200 Mosonmagyaróvár, Híres köz 42.

2024. június 23. Gemenci vízitúra