Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal, Gemenc vízitúra

dsc0944555.jpgBiztonságos vízitúrák kultúrlényeknek, családoknak Gemencen. Gyermekes családoknak is ideális, stabil, borulás-elkerülési szempontból biztonságos kenukkal, választhatóan 1-, 2-, és 3-napos kenuzások Gemencen. Kínálunk egyedi gemenci kenutúrákat a kérésetek szerinti időpont(ok)ban bármikor, hétköznapokon is, a vízállás adta lehetőségek közötti legjobb túraterepe(ke)n. 

Biztonságos gemenci kenutúrák egyeztetett időpontokban bármikor. A mi túravezetőink megtanítanak jól kenuzni.

 

20190609_gemenc-kenutura-gemenci-kenuzas_resized.jpgNálunk felkészítés címén nincs botrányos sarlatánság, tőlünk szakmailag felkészült oktatást kapsz, ami miatt nálunk a borulás fehér holló, máshol meg - érdekes módon - mindig van.

Nálunk nem hallasz hangos "böfizést" és hozzá primitív röhögést, nálunk a vízitúra vízitúra. Nálunk a túravezető mesél, játékos versenyekbe illesztve tart ismeretterjesztést. A mi túravezetőink nem vesztik el (!) a túrázókat....

 


 

 

Céges csapatépítések Gemencen, iskoláknak életre szóló élményt kínáló biztonságos osztálykirándulások!

p90525-112422.jpg1-, 2-, és 3-napos gemenci vízitúráinkhoz csatlakozhatsz bármikor, ha elfogadod a kulturált együtt túrázás "házirendjét" a szerződési feltételek között. Igen, tehát hozzánk jöhetsz gemenci vízitúrára 1 napra is. 

 

 

Mondjuk május x-edikén. És (korlátozott számban) jöhetsz kajakkal is. (A kajak felára 2000 Ft/nap/fő). Biztonság, kiváló felszerelés, segítőkész túravezetők. 

 

 

 

_mg_1164.jpg1-, 2-, és 3-napos, biztonságos családi kenutúra turnusok, ahol a Gemenc fenségét semmi nem zavarja, mert kultúrlények jönnek össze a vízitúrán. 
A koronavírus értelemben "védett" túravezetők által vezetett vízitúra-turnusokhoz bárki, csatlakozhat, gyermekes családok, párok, baráti társaságok, egyének. Nálunk nincs részeg ordibálás, nálunk senki nem kérdezi meg a kenuban ülve (ez fontos, hiszen a parton evidens módon a dohányos rágyújt(hat), hogy "ugye nem zavar, ha rágyújtok?". Nálunk a vízitúrára senki nem hoz hangfalat és a madarakat halljuk, nem a tüc-tüc-t. (Az is jó, de nem a vízitúrán.)

 

 

 

 

 


Szakmailag felkészült evezésoktatás a vízitúrákat éppen most kezdőknek 
_mg_1154.jpgSenki sem kenuban született. Mindenki elkezdte valamikor a vízitúrát. Szívesen várjuk a vízitúrázást most kezdőket is! Felkészülten és türelmesen tanítjuk meg a kenuzás csínját-bínját, a kenutúrán pedig betartjuk a fokozatosságot. Ha még nem vízitúráztál - kezdjél nálunk. Bár a borulás nem dráma, nálunk fehér holló. 

 

Jól tanítjuk az evezést, értünk az oktatáshoz, amikor nem a vízen vagyunk, tanárok, trénerek vagyunk. Velünk nem lesz frusztráció a vízitúra, mivel a legtöbb vízitúra-vezető nem képes átadni a tudását, csak üvölt mint a sakál: "- Balra, balra, baaaaaaaaaalra!" Anélkül, hogy megmondaná, hogyan gyere balra. Nálunk biztonságos vízitúrára lelsz. 

 

 

 


Gemenc egy ártéri erdő, mégpedig "AZ" ártéri erdő, Európai összevetésben is az egyik legnagyobb
20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgFöldi paradicsom.

Magyarország legnagyobb ártéri erdeje.

 

A zöld ár, ill. árhullámok idején Gemenc igazi vízi labirintus.Ha magas a víz és mélyen be tudunk evezni az erdőbe, ha "jól" bemegyünk a fák közé egyáltalán nem triviális kitalálni.  

 

 Szállás és logisztika a Gemenc-túra idején
gemenc-olah-zoli_20180421_11.jpgA sátortól a wellness hotelig mindenki maga választhatja meg a szállását Baján és környékén, a szallas.hu és booking.com segítségével néhány pillanat alatt tudsz magadnak foglalni. A vízitúrák minden napján mást és mást fedezünk fel, de nem kell költözni. A szállás végig ugyanaz, a "fix támaszpontodról" jöhetsz ki minden nap a starthelyre.

 

A kétnapos vízitúrák esetén az első nap a starthelyre érkezünk, tehát a nap végén (is) az autódnál vagy. A kenutúra 2. napján  - a vízállástól függően - vagy klasszikus csillagtúrát teszünk és szintén az indulási pontra érkezünk vissza, vagy a kenutúra végén repítjük vissza a sofőröket a vízre szállás helyén hagyott kocsihoz. A 3-napos evezések során is csillagtúrákat teszünk meg. 

 

 

 

Napi kenutúra távok ízlés szerint  
A vízitúra turnusok távja közepes, az egyéni kenutúrák távja pedig tőletek függ. 

 


 

Biztonság, biztonság, biztonság.....helyismeret, törődés 
received_426796698160526.jpegBiztonságos vízitúrák úszni tudóknak. A képesített túravezetők szakértelmét, a tökéletes helyismeretet, a maximális segítőkészséget és a biztonság-centrikus mentalitás gyakorlatát adjuk. A mi vendégeink nem szemetelnek, tiszteletben tartják, hogy nem lehet másokat és a természetet zavarni. Velünk a kulturált dohányosok túráznak, nem a kenuban, hanem a pihenők során gyújtanak rá. Nálunk az értelmes diákok, kultúrcégek, és jó fej családok túráznak: papa, mama, gyerekek és vagány nagyszülők. Nálunk nem kell a gyerek fülét befogni, mert valaki állandóan káromkodik. 

 

 


 

20190525_123810.jpg

És további nagyon fontos információk kérdés-válasz formában, valamint a gyakori kérdések, amit ilyen-olyan formában folyamatosan kapunk, ill. felmerülnek
 

1. Mehetnék kajakkal? 
Korlátozott számban kérhettek egyes kajakot a jelentkezési lapot küldő e-mailben (2000 Ft/fő/nap felár). 
2. Wc? 
- Ahol lehet megállunk. Ha kisgyerek is van, pláne. Aztán a hölgyek jobbra, urak balra..
3. Hogy lesz az étkezés? 
- A napközbeni elemózsiát mindenki magának készíti, hozza, nincs a megállási helyeken büfé, étterem. Kérjük, hogy hozzatok magatoknak vizet vagy alkoholmentes innivalót, teát, üdítőt, alkoholmentes sört stb. Fontos! Az első napon az indulás helyén Baja-Dunafürdőn (ami Baja nem csatornázott üdülőtelepe Baja dunántúli oldalán) a csapvíz nem ivóvíz, nem tudod megtölteni a "kulacsodat" / "palackodat", tehát kérjük, hogy ivóvízzel felszerelkezve érkezzetek!  
 
4. 
Mi van, ha beteg leszek / kiküldetésre kell mennem / temetésre kell mennem, egyszóval nem tudok menni a túrára? 
- Kérjük mérlegeld annak a kockázatát, hogy bármi közbejöhet, mondjuk ne adj Isten, egy gyomorrontás vagy egy pozitív Covid-teszt... és a biztosítóknál jellemzően a túradíj 4%-a körüli összegért köthető útlemondási biztosítás. Mivel mi a szolgáltatást biztosítjuk és viselünk minden költséget, a túradíjat sajnos nem tudjuk visszatéríteni. Még egyszer: minden biztosítónál tudsz biztosítást kötni, sőt, például a netrisk.hu portálon percek alatt az otthoni fotelból be tudjátok biztosítani magatokat arra az esetre, ha bármi közbejön. Nagyon erősen javasoljuk a biztosítást. Szerencsére a túrázóink korrekt, felnőtt emberek. Tudják: nonszensz lenne, hogy visszafizessük a túradíjat, vagy új időpontot adjunk, mert valaki lemondja a túrát, miközben nekünk minden költségünk felmerül plusz ugyanabba a kenuba jöhetett volna más is, ill. egy új időpontban ugyanabba a kenuba jöhet(ne) más túrázó.
20190610_135436_resized.jpg5. Milyen szállást javasoltok?
- Booking.com vagy szallas.hu. Baján és környékén van "millió" szállás, csak az igényeitek ismeretében foglaljatok jóelőre, ne az utolsó pillanatra hagyjátok a szállásfoglalást. Mivel a koronavírus járvány miatt kevesen utaznak külföldre, a szálláshelyzet nem éppen rózsás, magas árak mellett sem könnyű találni szállást. Könnyű belefutni abba is, hogy már van vízitúrátok, de nincs szállásotok - vagy fordítva. Ennek a kockázatát úgy tudjátok csökkenteni, hogy kérdezzetek rá, hogy van-e szabad túraidőpont, majd feltételesen foglaljatok pönálémentesen visszamondható szállást, és ha már biztos, hogy "nem a híd alatt kell aludni", akkor minél hamarabb, lehetőleg egy órán belül küldjétek át a jelentkezési lapot, hiszen a kapacitásunk adott, 
bármelyik időpont bármelyik pillanatban betelhet, és egyszerre max. 10 hajóból áll egy-egy vízitúrás csoport. 
6. Mit vigyünk magunkkal? 
- Itt, a honlapon, a mit kell hozni a vízitúrára menüpontban megtalálja ajánlásainkat. Kattint(on) rá. Szívlelje meg őket! A teljesség igénye nélkül onnan néhány "tétel". Napszemüveg, a fenék alá egy párna, naptej, simléderes sapka, szúnyogriasztó. 
A vízitúrán nem stégekről szállunk be- és ki a hajóba, bokáig bele kell gázolni a vízbe. A lábbeli kapcsán pedig ajánlásunk kötelező. A lábat / bokát nem tartó, csúszós flip-flop papucs a te érdekedben tilos. Legyen olyan szandálod, hátul is pántos papucsod, vízi cipőd, ami lehetővé teszi, hogy bokáig vízben állj / mozogj. Csapadékos időszak után vagy apadó víz idején sáros, iszapos a talaj, ilyenkor a gumicsizma a legjobb. Tavaszi időszakban az iszap hideg és ki tudja mibe lép bele az ember, tehát a mezítláb lenni nem jó. A ruházatnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a résztvevő kényelmesen evezzen, a ruha borulás esetén ne akadályozza a mentést, és megóvjon az UV-sugárzástól. Nem nálunk, de jelent már meg vízitúrán hölgy magas sarkúban, jött már anyuka hosszú szoknyában... Kora tavasztól május végéig a víz rendkívül hideg, borulás esetén a szívgörcs kockázata áll fenn, ezért vegyetek vagy kérjetek kölcsön, vagy bármelyik búvárboltban béreljetek neoprén ruhát (amit raftingon szoktak az emberek viselni). A neoprén ruha bérlete a búvárboltokban jellemzően 1500 Ft/nap ár körül van, mivel az életed múlhat rajta, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon erősen javasoljuk. 
7. Mi van, ha nem tudunk menni a nulladik napon?
- Semmi. Az első nap korábban kell kelni, a lényeg, hogy pontosan itt legyél. Köszönjük a pontos érkezést, az egyébként emberileg érthető késés miatt sem várakoztathatjuk a pontosan érkezőket.  

20180505_gemenc-kenutura-22.jpg8. Mi van, ha esetleg rossz lesz az idő, ha van valamilyen vis major?
- Villámlás, 4-es vagy annál erősebb szél, jégeső esetén nem szállunk vízre vagy alternatív helyszínen szállunk vízre, egy erős eső esetén - ha az előrejelzés alapján megcsinálható - kicsit előrehozzuk vagy - mondjuk - délre halasztjuk az indulást. A szemerkélő, kisebb, vagy "normál", vagy akár jelentős, de villámlás nélküli eső nem akadályozza a vízitúrát. 700 Ft/fő/nap átregisztrálási díj előzetes, a túradíjjal együtt történő utalása esetén másik időpontot ajánlunk fel a kenutúrára, ha a külső körülmények miatt nem tudunk vízre szállni. 
Kérjük, csak úgy jelentkezz(en), ha a külső körülmények, ide értve a koronavírus-helyzet kockázatát is vállalja. Az olyan napokon, amikor ti is zivatar vagy vihar lehetőségét látjátok az előrejelzésben, kérünk szépen reggel egy hívást (+36209342760), ill. mi is telefonálunk, hogy tudjunk tájékoztatást adni: hány órakor szállunk vízre, mivel az esetek túlnyomó többségében van olyan "időablak", amikor a "friss és rövidtávú" (órás) előrejelzés ismeretében, ill. a radarvideó alapján tudunk találni jó vízre szállási időpontot. Végül. Az útvonal változtatás jogát fenntartjuk. 

9. Mi van, ha nem vagyok ügyes a kormányzáshoz?
- Jól tanítunk, ha esetleg kiderül, hogy te másban vagy ügyes, a túravezető "variálja" a legénységeket.
10. Mikorra kell menni és mikor érkezünk vissza? 
- Ez az indulás helyétől függ. Ha Pörbölyről indulunk, 8:30. Ha Baja-Dunafürdőről, 9:59. Ha Érsekcsanádról, 8:59. A visszaérkezés jellemző ideje 15 és 16 óra közötti, de számolj úgy, hogy 17-18:00. Senki ne a vízitúra estéjére időzítse az esküvő időpontját. A vízitúra olyan, mint a légi közlekedés, sok tényező, benne külső körülmények erősen befolyásolják. Sőt! Lehet, hogy menteni kell valakit, aki nem is a mi csoportunkhoz tartozik. 10 éve nem fordult elő, de elméletileg előfordulhat, hogy este 8-kor érünk vissza.  
11. Meg fogunk állni a kocsmáknál?
- Nincsenek a kocsmák, de ha lennének sem állnánk meg, a vízitúra legyen vízitúra. 
12. Lehet inni alkoholt a vízitúrán? 
- Nem. A vízitúra előtti 6 órában és a túra ideje alatt kérjük, hogy csak alkoholmentes folyadékot fogyasszatok/fogyasszanak. Az alkoholfogyasztás tilos, a túravezetőt az evidens megfontolások mellett a jogszabály is köti, vízi jármű vezetésének átengedése ittas személy számára tilos. 


13. Egy pár vagyunk, lehet "saját" kenunk? 

- A hajókat a túravezető osztja be. Ha a létszám és a hajópark lehetővé teszi, továbbá ha a jelentkezéskor előzetesen jeleztétek az igényt, akkor az üresen hagyott ülések felének kifizetése mellett lehet "saját" kenutok. Példa. Egy pár egy négyszemélyes hajóban ketten szeretne lenne. Ha a jelentkezéskor visszaigazoltuk, hogy ez megoldható, akkor a két üresen hagyott hely egyikének kifizetése mellett lehettek a kenuban ketten. Amíg viszont tart a koronavírus, addig a "privát" kenura vonatkozó kérésnek nincs felára. 

14. Kapunk "mindent"?
- Természetesen a vízitúra három felszerelését kapjátok tőlünk, vagyis mindenki kap mentőmellényt, (a mentőmellény viselése kötelező), hajót és könnyű lapátot. Mivel délután az érkezési kikötőbe érkezünk vissza, 2-3 szendvicsnek, ásványvizes PET-palacknak nem kell hordó. A túravezető hordójába az autók kulcsát, kenunként egy reklámszatyorban egy tartalék pólót és shortot be lehet tenni. 

15. Világbajnok úszó vagyok, kell viselnem a mentőmellényt? Megsülök, olyan meleg van, kell viselnem a mentőmellényt?
- Igen. A mentőmellény viselése kötelező. A mentőmellény viselése mindenkinek kötelező, ha jönne hozzánk Hosszú Katinka vagy Phelps kenuzni, nekik is kötelező lenne a mentőmellény. 

16. Erősebb testalkatú vagyok, javasoljátok-e a vízitúrát? 
- Egy embert, az "EMBERT" semmilyen szempontból nem minősíti a testalkata. És nézzük praktikus oldalról. A kenu mint fizikai tárgy a méreteivel együtt adottság. Az a tapasztalatunk, hogy bizonyos testsúly felett már a beszállás, a kenu keresztmerevítőjének átlépése, tehát a kenuban történő közlekedés is nehézséget okoz, ill. az erősebb testalkatú ember mély vízben történő borulás esetén nem igazán tud visszaszállni a hajóba. Nem feltétlenül tudja magát visszahúzni, visszakapaszkodni. Ráadásul az életkor, a súly, a testmagasság, a kenus tapasztalat, erőnlét, fitness "együtt" fontos. A te, az Ön biztonsága érdekében összességében nézzük a jelentkezési lapon lévő adatokat. Egy 202 cm magas 26 éves kosaras fiatalember (mondjuk) 119 kilósan is szuper jól érzi magát a kenuban, miközben 93 kilósan sem tudja egy 11 éves gyermek átlépni a kenu keresztmerevítőjét, ha 142 centi. Sőt. Az önmentése is kétséges. Bizonyos súly felett ráadásul - hiszen nekünk is vannak korlátaink - segíteni sem tudunk.  
17. "Egy másik vízitúrán kaptunk egy olyan útitársat a kenunkba, aki miközben a saját hasától a PET-palackját nem tudta kivenni a kenu aljából, összetévesztett minket egy sherpával, nem evezett, nem segített a kenut cipelni. Ez előfordulhat nálatok?"
- Sajnos nem kizárt. A hajók legénységét a túravezető osztja be. Nem tudjuk szavatolni, hogy a 20%-kal nagyobb súlyú ember 20%-kal erősebben fog evezni. Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne kerüljön egy hajóba olyannal, aki aránytalanul nem veszi ki a részét a közös munkából. Ezt már az első megállónál feltétlenül jelezd a túravezetőnek, ha ő is úgy látja, hogy a kenuban a társad / társaid valóban csak "mártogatják" a lapátot, ő is megkéri őket arra, hogy ne éljenek vissza a helyzettel, legyenek igazi csapattársak. Ez általában segít. Ha nem, legkésőbb a túra második napján már nem kell senki helyett evezned. 
18. Fáradtság. Hétnapos túrára jelentkezünk, és az 5. nap végén 
(vagy az X-napos túra n-ik napján) kiderül, hogy elfáradunk.... Kaphatunk-e másik időpontot?
- Sajnos nem. Ilyen alapon bárki és mindenki kérhetne új időpontot, miközben mi fizetjük a túravezetőt, a szállását, a csoport létszáma miatt más jelentkezőnek nem igazoljuk vissza ugyanazon időpontot.... nem is soroljuk a millió költséget. Ha nem vagy bizonyos abban, hogy a napi 10-14 kilométer közötti (tehát igazán nem hosszú) távokat nem bírjátok, ne jelentkezzetek egyhetes vagy hatnapos kenuzásra! Sőt, azt javasoljuk, hogy az első vízitúra időtartamát eleve tervezzétek szerényen, pláne ha egyedül evező felnőttként nem vagy biztos abban, hogy a kisebb csemetéd, gyermekeid is "beszáll(nak)" a lapátolásba. Vagy ha mindenképpen egyhetes vakációt terveztek, a 4. napra tegyetek be strandolásos, kerékpározós stb. pihenőnapot, pontosan úgy, ahogy a sítáboroknál szoktad. Az esetleges elfáradással pontosan úgy tervezz, mint az élet minden más területén, ne ránk legyél durci, ha túlvállalod magad, ha egy kis szembefújó szél miatt nem úgy siklik a kenu, ha az egyik gyermek nyűgös lesz. 
19. Még nem ültem kenuban, de már láttam, hogy minden kenu inog. Mi van, ha nem érzem magam jól, vagy a gyerekem fél?

- A túrakenu stabil jószág. De - nyilván - valamennyire billeg a vízen. Ráadásul a víz egy hullámzó dolog. Nagyon ritka, de van, aki nem tud megtanulni biciklizni, hasonlóan fehér holló, 100-ból kevesebb, mint egy, de van úgy, hogy valaki nem érzi jól magát a tényleg minimálisan billegő kenuban. Ez is egy, a túrázó által viselendő "kockázata" a vízitúrának, kérlek kalkulálj vele. 
20. 
Több napja küldtem jelentkezést és még nem kaptam visszaigazolást!
- A freemailes, citromailes, indás e-mailekről szinte soha nem jön át hozzánk e-mail, ha ilyen e-mailed van, kérjük küldd el másik e-mailről is a jelentkezési lapot. Természetesen, ha nem kaptál visszaigazolást, ne csak azt ellenőrizd, hogy gmailes, céges, yahoo-s, hotmail-es stb. e-mailről küldted-e az emailt, hanem azt is, hogy hova. A mi e-mail címünk gemencvizitura kukac yahoo.com, vagyis gemencvizitura@yahoo.com. Nézd meg azt is, hogy a jelentkezési lap hiánytalanul van-e kitöltve, mivel hiányos jelentkezést nem tudunk visszaigazolni! Például a számlázási cím adatok ki vannak-e töltve. Még egyszer :). Kizárólag helyesen kitöltött jelentkezési lapot tudunk visszaigazolni, nincs kapacitásunk "hiánypótlásos" levelezést folytatni. Ha úgy tűnik, hogy minden stimmel, de mégsem érkezett visszaigazolás, akkor kérünk, hogy 8 és 9:30 között vagy 16:30 és 19:30 között hívj. Kérjük, hogy 19:30 után ne keress. Továbbá az olyan hétvégi túrák esetén ahol a második napi vízre szállás helye Érsekcsanád (és ez vízállás-függő, ami 5 napnál hosszabb idő előre nem jól prognosztizálható), ott a vízitúrát aznap kezdő túrázó nem szállhat vízre. Ugyanis ott az erős közepes sodrású nyílt Dunát kell először keresztezni ahhoz, hogy beérjünk egy mellékágba és a nyílt Duna nem ideális terep a kenuzás tanulására. Ezért - ha van rá kapacitásunk - legkésőbb aznap korán reggel még az Érsekcsanádra történő "felmenet" előtt, vagy az előző napon Baja-Dunafürdőn megtanítunk kenuzni, de természetesen az a legjobb és az a biztos, ha egynapos túra esetén egy Baja-Dunafürdői indulásos túrát választasz. 
21. Hova kell menni?
Az adott túra leírását kérjük követni. Nem mindig igaz, de gyakori, hogy a kétnapos túrák első napján Baja-Dunafürdőn belül a Bárka és a Ponty utcák sarkán van a találkozás. Az M6-os, Bátaszék, Pörböly felől még a Türr István híd előtt (közvetlenül a híd előtt) fordulj jobbra, hogy a híd alatt majd tudj az Üdülőtelepen belül "balra" (északra) jönni a Vadvirág utcán. A vízitúrák második napjának reggelén (legalábbis alacsony vízállás idején) Érsekcsanádon (Érsekcsanád egyetlen Duna-partján) találkozunk a túrázókkal. Érsekcsanádon belül az 51-es főútról a Deák Ferenc utcán kell nyugat felé (le)kanyarodni. Baja irányából ez egy balkanyar, Sükösd felől jobbkanyar. A GPS-be érdemes vagy a) Érsekcsanád, Dunapart üdülő partot beírni - igen, ez ilyen kissé fura, de írd be így, és célba érsz, vagy - b) csak azt, hogy "Érsekcsanád Rév-csárda". Egyébként (néhány egzotikus kombinációtól elvonatkoztatva, Érsekcsanádon belül egyetlen helyen lehet a Duna-part felé kanyarodni. A Deák utcán. Azaz menthetetlenül a jó helyre érkezel, és a Rév-csárda előtti "téren", a Duna mentén tudsz parkolni.

 

Gyere el, jöjjön el! Ez vízitúra élete egyik nagy élménye lesz. Te is/ Ön isú egy feledhetetlen élménnyel lesz gazdagabb. Jelentkezzen most!

Tel: (+36) 209 342 760.
E-mail: gemencvizitura@yahoo.com