Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. július 24-25-26. Választhatóan 1-2-3-napos vízitúra, Gemenc kenutúra

Gemenci vízitúra, választhatóan 1-, 2-, vagy 3-napos kenutúra. received_426796698160526.jpegCsaládi, baráti vízitúra a gemenci ártérben. 
Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknekHa csak egy 1-2 napra van időtök, a három napos gemenci evezés bármelyik napját, vagy napjait lehet választani! 

 

 

 

Miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
20190525_gemenc.jpgMi megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kenu irányítását, nálunk a betanítást nem elméleti két perc filozófia óra, az is kissé primitíven előadva, amikor az arra alkalmatlan ember műveltül akar beszélni.

 

 

Mi tudunk tanítani.

Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. 

 

gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi remekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását.


​Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 

Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz.

 

 

Nálunk a borulás fehér holló.

Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben.

betanitas-gemenc.jpg2019. június 9-én versenytársunk túravezetője elvesztette (!) a túrázóit, az előtte lévő napon pedig a minimális terepismeretet is nélkülözve, a főágon, az erős sodrással szemben haladtak, ahelyett, hogy az erdőben jöttek volna, ahol gyönyörű és könnyű. 

Nálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni.

Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. 

 

Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.....

 

 


 

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgMindig! Vagy szinte mindig. Gemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején - kérjük bocsásd meg az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. Ilyenkor egy Tisza-tóhoz fogható, ill. Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk.

Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. 

Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

 

 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk.

 

Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament.

 

 

Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) a Vén- és Cserta-Duna vidékén

20190609_065544_resized.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között, legkésőbb 9 óra 59 perckor, de inkább előtte. Köszönük a pontos érkezést. Mindenki idejét tiszteletben tartva az esetleges elkésőket nem várhatjuk meg. A találkozás helye: 6500 Baja, Bajának az üdülő övezete. A Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. Kérjük szépen nézzék / nézzétek meg előre, hogy hova kell érkezni. Ligeterdős helyen lehet parkolni, amelyben segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető, aki a tanácstalannak látszó vezetőket eleve megszólítja az: - MC Gemenc Vízitúra? kérdéssel, és segít a kocsikat “rendezni”.

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra, ahol gyors üdvözlés után el lehet menni a kulturált és ingyenes mosdóba.

 

Következik a felszerelés kiosztása és kenuzás majdnem legszebb része a kenupakolás.

 

dsc09539.jpgSzerencsére a vízre szállás helye a nagyon közelinél is közelebb van.... a hajók vízre tétele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.
 

 

 

 

Amíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

 

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.


dsc0944555.jpgA kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban (kérjük alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot") majd - a betanulási idő függvényében - körülbelül 11:15-kor indulunk. 

 

 

 

Azonnal show time, a nagyon spéci Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, és - magasabb vízállás idején - fák között kanyargásos evezés vár rád. 


Ha nem magas a víz, akkor a csillagtúra cca. 10 km-es kenuzás, plusz, ha nem nagy a sár, akkor egy kis séta is lesz az útban. Mivel a túra csillagtúra, lesz sodrással szemben haladás is, és lesz olyan szakasz is a napon belül, ahol - cirka 60 méter erejéig - erősen meg kell húzni a lapátokat. Itt fontos, hogy - kérjük a szülőket, hogy a csemetéket készítsék fel erre - a kisebb gyerekek se immel-ámmal evezgessenek, ne csak mártogassák a lapátokat, ne csak Anya és Apa egyedül próbálja meg "felevezni" a hajót. 
20190609_142859_resized_1.jpgHa pedig nagy a víz, akkor nem kell a Vén-Duna nevű dunaág szűkületén átjuni, hanem attól függően, hogy mennyit örömködünk a fák között, 10-14 km-t teszünk meg az eszementen békés, ha csendben evezünk, és korábban lejönnek inni, szarvasos, vaddisznós, őzes, fekete gólyás és rétisasos Vén- és Cserta-Dunán és térségében. 

 

 

 

 

Meg fog szakadni a szíved, de a tempó és a megállások függvényében kb. 4 óra múlva a (nyílt) Dunán leérünk az indulási pontra, amelynek közvetlen közelében parkolt a nap során ingyen a kocsid. v90525-110951_moment-2-.jpgTermészetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik.


 

 

 

 

 

 

 

 

20190524_073937_resized.jpg2. napi gemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát.

 

 

Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok.

 

Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. Kb. 20 km-es útvonal vár rád. 

 


Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, első napon egyeztetett időpontban és egyeztetett helyre gyertek.

 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa valaki a kétnapos vízitúra második napján kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük, érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött helyre. 

 

 

 

 

Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, a vízitúra 2. napján is Baja-Dunafürdőről indulunk és a Káposztás-Dunát övező tavakban tobzódunk, örömködünk.

 

Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk. 

 

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgNaptejezés, bepakolás, wc-látogatás és a vízre szállás után megragadjuk a lapátokat és hurrá!

 

 

 

 

Az indulási pont és útvonal függvényében vagy "elveszünk", és mélyen beevezünk a gemenci ártérbe, vagy - ha Érsekcsanádról indulunk - akkor a Duna keresztezését követően a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán evezünk le.

A Rezéti-Duna egy tüneményes ún. fattyúág. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

 

Gemenc vízitúra_resized.jpgMegint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy vadregényes helyen vagy a gemenci erdei vasút (!) vízpartjánál állunk meg ebédelni.

 

 

 

 

Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

 

 

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

 

 

 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés függvényében jellemzően - de ez változó, tehát ne legyen estére színházjegyed - 15:00 és 17:00 között érkezünk Baja-Dunafürdőre.


A sofőröket - ha Érsekcsanádról indultunk reggel - partnerünk  visszareppenti az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz. 

 

 

3. napi gemenci vízitúra a vízállás függvényében: vagy evezés Baja belvárosában (igen!!), a magyar Velencében, vagy kenuzgatás további csodálatos dunai mellékágakon, utóbbi esetben szinte mamutfenyőt is megcsodálhatsz!
porbolyi-titan.jpgTalálkozás a vízitúra napján 9:30 és 9:59 között Baján a Ponty és Bárka utcák sarkán. Köszönjük a pontos érkezést. Kérjük, hogy a Ponty és Bárka utcák sarkán parkoljatok. A parkolásban segít az "MC Túravezető" feliratos pólót viselő túravezető. Természetesen el lehet menni mosdóba, kérünk segítséget a kenuk vízhez vitelében, kiosztjuk a felszerelést és a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk. Jól tanítunk. Jellemzően 11 körül indulunk a kb. 11 km-es evezésre. Vagy újabb ártéri evezés vár ránk, többek között úgy, hogy leevezünk a Yosemite nemzeti parkba, vagy ha Californiába nem is, de a Duna-Dráva nemzeti parkban található és kicsit már a mamutfenyőket idéző méretű pörbölyi titánhoz leevezünk. A pörbölyi titán (ezt a nevet adták neki) jelenleg Magyarország legnagyobb fája, legalábbis a törzs kerületét tekintve.
 

 

baja-23.jpgHa pedig a vízállás nem engedi meg, hogy a Móricz-Dunába bekalandozzunk, akkor egy hangulatában, látványában az egzotikusnál is különlegesebb kenutúrára indulunk. Megnézzük Baja belvárosát. Komoly. Megkerüljük a Petőfi-szigetet. Lesznek kiszállások, kilátós nézelődés, kb. 5 órás (nagyon körülbelül, kérjük senki ne stopperolja a túrát, mivel lehet az időtartam több) számítsatok. 

 

 

 

Itt a vége, fuss el véle, de ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra!

Vízitúrák Magyarország összes remek vízitúra-terepén! 

20170613_142936.jpgVannak kenutúráink a Szigetközben, www.szigetkozvizitura.hu. Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

Fontos: a mentőmellény viselése a vízen, az úszni tökéletesen tudó felnőtteknek is kötelező, ill. tilos a vízitúrán alkoholt fogyasztani. Veszélyes is, és a jogszabály, esetünkben a hajózási szabályzat is tiltja. Nagyon köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket ebben is.  

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

A Gemenci vízitúrák díja
 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 
A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 


gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg2093 Budakeszi, Homokvár u. 82.
Július 24-26. 
vízitúra 
Gemenc