Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. április 8-9. A különleges gemenci vízitúrák között is különleges kenutúra

img_20190601_154920_resized.jpgGemenci vízitúra különleges útvonalon! Gemenci vízitúra kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, izgalmakra vágyó felfedezőknek! 

 

Íme a "mindent-visz" kenutúra! Kalandos, vadregényes evezés.

 

 

 

Gyere, ha a Gemencen belüli legizgibb helyeket, titkos ágakat is látni akarod! Ez a vízitúra a gemenci kenutúrák között is különleges, különleges lesz akkor is, ha magas a vízállás, és szuper, ha nem. 

 


gemenc-vizitura_12.jpgEzen a hétvégén magas vízállás esetén evezünk a Szeremlei, Móric, Hágli és Simon-Duna ágakon. ha pedig alacsony lesz a víz, akkor a Rezéti-Dunán és a Vén-Dunán kenuzunk.

 

Az is nagyon tuti-puszi. Bár tény, hogy Gemenc akkor a vízitúra világbajnokság győztese, ha a fák között is lehet evezni. 

 

 

Ha megbocsátod az elfogultságot, olyankor tényleg a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe. Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

 

 

gemenc-vizitura-1241.jpgHa pedig nem lenne olyan magas a víz, hogy beevezhessünk az erdőkbe, akkor is hipp-hipp hurrá, hiszen az év minden napján evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. Ugyanis Gemenc nem csak akkor szép, amikor Gemenc környékén kilép a Duna a medréből. 

 


Gemenc bónuszok nélkül is csoda. 

 

Gemencen jó esélyed van arra, hogy láss fekete gólyát, egy kenutúra során akár ötször láthatsz réti sast, a "zajt" az elképesztő madárhang kakofónia jelenti. 

 

 

Gemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk, Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Gemenc a zöldár nélkül is agyament, ha a fák között is megyünk, az már csak az extra eper a torta habján. És persze Gemenchez tartozik, hogy van, ahol a szembesodrás megdolgoztatja a vízitúrázót.

 

 

 

 

 

1. napi vízitúra Gemencnél: csodakenuzás (vagy csodakajakozás) 

betanitas-gemenc.jpgTalálkozás a vízitúra első napján 9:59-kor. A találkozás helye: Baja, Baja-Dunafürdő, Bárka pihenő ház a Bárka utca végén. Kérjük, hogy autóval ne gyertek be az udvarba (látni fogod, hogy miért) "kint" a Bárka és a Ponty utcák találkozásánál parkoljatok és öltözzetek át / öltözzetek be a vízre szálláshoz. 


 

 

 

 

 

Érkezést követően el tudsz menni mosdóba, majd kérünk segítséget abban, hogy a kenukat a vízhez vigyük, kiosztjuk a felszerelést és a vízitúrázást most kezdőket (emiatt egy pillanatig se habozz, hiszen mindenkinek volt első kenus napja), egyszóval a jó értelemben vett kezdőket, vagy nem nagyon tapasztalt arteri-evezesek.jpgvízitúrázókat megtanítjuk a kenu irányítására. Jól, elnézést a szerénytelenségért, nagyon jól tanítunk! Velünk nem szenvedés a vízitúra! 

 

 

 

 

Ha van nálatok tejtermék, hús, stb., azt érdemes még a találkozás előtt a szállásotokon hűtőszekrénybe tenni, és már romlandó élelmiszer nélkül jönni a találkozási pontra. Amikor itt vagy, gyors üdvözlés után el lehet menni mosdóba, majd a felszerelés kiosztása, és a hajók kb. 5 perces vízhez vitele után a kenuzással most ismerkedőket kenus 'ördögökké' varázsoljuk.

 

gemenci-vizitura-kenutura-gemenc.jpgAmíg minden legénység megtanulja a kormányzást, ill. a hajó irányítását, a tapasztalt kenusok bemelegítenek, ill. a biztonság kedvéért a rutinos profikat is megnézzük, hogy esetleg tudunk-e adni jó tanácsot.

 

 

Amivel csak lehet, fokozzuk a biztonságot.
 

 

A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban. Fürdőruhát érdemes hozni és két nagy szemeteszsákot hozzatok. Kérjük indulás előtt alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot". 
11:15 körül indulunk. 


Azonnal show time, Gemenc-hangulat, a Felső-Tiszára hajazó galériaerdők, vagy ha éppen szerencsésen magas a vízállás, az erdői fái közötti evezés vár rád. 


-612475240_img_20190601_141502_7910220_resized.jpgA vízállástól és a vízi növényzettől függően 10-12-15 km-t teszünk meg az eszementen békés Szeremlei Dunán és a Sugovicán, vagy ahogyan Baján hívják: a "Súgón".

 

 

 

 

 

 

Ez egy jó kis kenutúra, a konkrét távolság az útvonaltól attól függ, azt pedig az alapján választjuk, hogy milyen a vízállás, ill. a meder evezhetősége.

 

A kenutúra időtartama nagyjából 5 óra lesz. Közben lesz olyan rész, ahol egy kicsit neki kell veselkedni a lapátoknak. 

 

 

szeremlei-duna-gemenc.jpgAz evezés végén odaérkezünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében. 

 

 

 

Természetesen Baján vagy Baja környékén mindenki ott vesz ki magának szállást, ahol tetszik és jólesik. A szálláskeresés a booking.com segítségével kb. 30 mp. lesz.  

 

 

 

 

2. napi vízitúra Gemencnél:  vízitúra Gemencnél: felfedező vízitúra, a Móric-Duna, a Simon-Duna, a Hágli-Duna és a Yosemite nemzeti park :)

arteri-kenuzas-32.jpgTalálkozás 8:59-kor. A találkozás helye: Baja, Baján belül a gyülekezési helyet könnyen megtalálod. A vízitúra előtt e-mailben térképet és címet küldünk. Nem fogsz elkavarodni, nem fogsz elveszni. 
 

 

 

 

 

A vízitúrázást most, tehát ezen a napon kezdőket megtanítjuk a kenu irányítására. A kenuzás megtanulását követően ismertetőt tartunk, közben naptejezzetek, majd bepakolás és ismételt wc után "leltározunk", hogy semmi ne maradjon a parton / kocsiban. Fürdőruhát érdemes hozni és két nagy szemeteszsákot hozzatok. Kérjük indulás előtt alaposan és akár többször is nézd át a "Mit kell hozni a vízitúrára menüpontot". 

 


moric-duna.jpgAmikor már mindenki ügyes, indulunk kenutúránkra. Ha szerencsénk van, átemelés nélkül tudunk átjutni 4 km után a Dunáról a tű fokán. Máris a Móric-Dunán vagyunk. Itt, mintha a Tisza-tó meseországában lennénk, a keskeny vízen (a keskenység relatív és mindenekelőtt vízállás-függő)  libasorban lapátolgatunk.

 

 

 

Kerülgetjük a bedőlt fákat, néhol megküzdünk velük mintha a Túron lennénk. Jó esetben jön a limbó hintó a kenuban, rosszabb esetben átemelés. A szokásos kenutúrás örömök. Az egyik pihenő pontunk a Yosemite-ben lesz, vagy legalábbis úgy érzed majd, hiszen mamutfenyő helyett a Pörbölyi Titánt fotózhatod majd. 

 

 


porbolyi-titan.jpgA Hágli-Duna torkolata után a kenutúrában lehetnek, jó eséllyel lesznek határozottan "munkás" részek, ahol a vízi növényzettel kell kicsit küzdenünk. Ok, a Bodrogzug kolokánján edződött kenusok visszakérdeznek: "- Ez a növényzet az 'akadály', erre mondtátok, hogy 'munkás részek'?"
 

 

 

Egy kis vargabetű után evezünk tovább. Máris a Szigetköz békalencsés átereszeiben vagyunk, legalábbis érzésre. Ugyanis a Simon-Dunában járunk egy kis relax paddling erejéig. A Nagy-Duna zátonyain lesz a nap utolsó pisilési szünete és egy kis pihi után irány Baja. Mivel már mindenki nagyon ügyes, a felfelé evezéssel senkinek nem gyűlik meg a baja. (Bocs.)

 

arteri-evezgetes.jpgA kenutúra időtartama a pihenések, fotózások függvényében 5-6 óra lesz. Közben lesz olyan rész, ahol meg kell húzni a lapátokat.

Az evezés végén oda érkezünk, ahol a nap során parkolt a kocsid. Itt még hajótisztításra kérünk és kérjük, hogy segíts a kenuk visszavitelében. 

 

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

 

 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

Egyedi vízitúra Gemencen 
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása 
_mg_1181.jpg

Jelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével (e-mail: gemencvizitura@yahoo.com). 

 

 

 

 

 

 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk. A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

 

 

A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 

Tehát például azt írd be, hogy: 
1238 Budapest, Helsinki út 199/c/1.  

2023. április 8-9.
Gemenc vízitúra

Korlátozott számban kajakkal is jöhettek, a kajak felára 2000 Ft/nap/fő, mind a kettes, mind az egyes kajak esetén. A jelentkezési lapot küldő e-mailben kérjük jelezd, ha kajakkal szeretnél jönni, ne itt derüljön ki, hogy (már) nem tudunk adni.