Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. június 5. Gemenc vízitúra, Gemenc kenutúra, családi evezés

20190701_155605_resized.jpg

Kenutúra Gemencen.
Gemenci vízitúra: családi, baráti vízitúra a gemenci ártéri erdőben. 

 

 

 

 

 

Gemenci vízitúra gyermekes családoknak, kultúrlényekből álló baráti társaságoknak, egyéni résztvevőknek.

 

 

 

Miért velünk gyertek gemenci kenuzásra? 
20190525_gemenc.jpgGemencen még SOHA nem láttuk - pedig egymás mellett szállunk be - hogy nemes versenytársunk VALAHA megtanította volna normálisan a kenuzást.

 

 

Ami - ráadásul csak a parton, és csak elméletben, és két perc (!) alatt - ezen a címen zajlik az vicc. 

 

 

Szóval.

 

Mi tudunk tanítani.

Túravezetőink kenuzástanítást, olyan túravezetőtől tanultak, aki 20 éven tanított a felsőoktatásban, tréner és oktatásszakmai továbbképzéseket tart. 

 

gemenc-kenuzas-gemenci-evezes.jpgMi remekül és alaposan tanítjuk meg a kenu irányítását.


Velünk nem frusztráció a vízitúra, mert a kenu nem arra megy, mint amerre akarod. 

 

 


Velünk megspórolod a tehetetlenség nyomasztó érzését, velünk nem szenvedni jössz.

 

 

Nálunk a borulás fehér holló. Rendszeresen mentjük más csapatok boruló tagjait, mivel a túravezetőjük "valahol" van a nagy messzeségben.

2019. június 9-én versenytársunk túravezetője elvesztette (!) a túrázóit, az előtte lévő napon pedig a minimális terepismeretet is nélkülözve, a főágon, az erős sodrással szemben haladtak, ahelyett, hogy az erdőben jöttek volna, ahol gyönyörű és könnyű. 

 


received_426796698160526.jpegNálunk a túravezető nem egy pólóban evez, ugyanis mentőmellény nélkül LEHETETLEN menteni.


 

 

 

 

 

Próbálj meg egy uszodában nem egy 70 kilós embert, hanem egy 5 (!) kilós súlyt úgy a víz fölé emelni, hogy csak lábtempóval úszol. Soroljuk? Nálunk van játékokba csomagolt szakmai ismeretterjesztés a vízitúráról.....

 

 

 

Mikor gyertek gemenci vízitúrára? 

gemenc-vizitura-kenutura-1219.jpgGemenc mindig szépséges. Magas vízállás idején pedig - ha megbocsátod az elfogultságot - szerintünk a világ egyik legtutibb vízitúra-terepe.

 

 

 

Hozzá csak a Szigetköz, a Tisza-tó, az Öreg-Túr, a Bodrogzug, a Rába, a Hernád stb. ....:)) fogható. 

 

 

 

A zöldár idején Gemenc hihetetlen lehetőség egy, a bodrogzugi ártér vízitúráit idéző, ugyanakkor sok szempontból párját ritkító lapátolásra, vagyis, egy überszuper ártéri evezésre. 

v90525-112432_moment-3-_moment.jpgGemenc-térségében sok szempontból Szigetköz-kaliberű öröm vár ránk.

 

 

 

 

Gemenc Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. Muszáj látni. Ehhez hasonló vízi világot túl sok helyen nem láthatunk. Amikor a Duna Gemenc környékén elönti az árteret, akkor nem csak a holt-ágakon, hanem bent az erdőben is barangolunk kenukkal. És Gemencre érdemes alacsonyabb vízállás mellett is jönni. Ugyanis tavasztól októberig mindig, elméletileg minden nap evezhetünk csodás fattyú- és holt-ágakon. 

 

 

 

gemenc-kenutura-gemenc-vizitura.jpgVagyis. Gemencen mindig az erdőben lapátolunk, de magas vízállás idején nem partok és a parti erdők között, hanem "bent" a fák között is kacskaringózunk. Gemenc ugyanakkor enélkül is agyament. Mi úgy fogjuk fel, hogy amikor "bent" a fák között is megyünk, az egyfajta extra bónusz a torta habján. 

 

 

 

 

 

 

 

20190524_073937_resized.jpgGemenci vízitúra: elég jó eséllyel pillanthatsz meg rétisast és fekete gólyát.

 

Gemenc az a hely, ahol a vízben előttünk keresztben úsznak a szarvasok. Gemenc a leírhatatlan béke, fenséges lapátolgatás helye. 

 


Ha kétnapos Gemenc-túrára jöttetek, és már tegnap is voltatok kenuzni, 9-re gyertek ki az első napon már egyeztetett helyre. 

 

 

 

20190701_gemenci-kenutura-gemenc-vizitura.jpgHa valaki ezen a napon kapcsolódik be a kenuzásba, (lehet!)akkor kérjük érkezz, ill. kérjük érkezzen az e-mailen elküldött, egyeztetett időben és helyre. 

 

 

 

 

Ugyanis a vízállás függvényében optimalizáljuk a vízre szállás helyét. Ha magas a vízállás, ezen a napon is Baja-Dunafürdőről indulunk, és a Vén-Dunát övező "tavakban" tobzódunk, a fák között örömködünk.

 

Ha pedig a vízállás nem olyan magas, akkor Érsekcsanádról startolunk, de ha nem gyakorlott a legénység, akkor Érsekcsanádra menet előtt még a Duna és a Vén-Duna nevű mellékág torkolatához közel, a Vén-Duna egy minimálisnál is kisebb sodrású részén megtanítunk kenuzni, megtanítjuk a kenu kormányzását, irányítását és utána vesszük célba az indulási helyet. 

 

gemenc-kenutura-20180422_08.jpgA vízre szállás helyén naptejezés, bepakolás, wc után megragadjuk a lapátokat és hurrá!

 

 

 

 

Az indulási pont és útvonal függvényében vagy elveszünk és beevezünk a gemenci ártérbe vagy a Gemenc szívének számító Rezéti-Dunán csorgunk le.

 

A Rezéti-Duna egy tüneményes mellékág, másnéven fattyúág, vagyis leválik a Dunáról és visszatér a Dunába. Ha pedig a vízállás úgy akarja (hívjuk ezt "közepes" vízállásnak) akkor kicsit, mondjuk 20-50 méterre a Rezéti-Dunától, a fattyúágat övező erdőben is, azaz a fák között is tekergünk. 

 

Gemenc vízitúra_resized.jpgMegint ugyebár a vízállás és az ebből következő útvonal függvényében vagy elképesztően vadregényes helyen, vagy egy másik kalandos helyen, jelesül a gemenci erdei vasút (!) egy vízparti megállójánál állunk meg ebédelni.

 

 

 

 

Akár így, akár úgy, eszement helyen kenuzunk, sasoljuk a sasokat, de a szürke gémeket biztos, egyszóval "gemencezünk".

Néha megállunk, kinyújtóztatjuk a lábainkat, wc-szünetek mellett természetesen lesz hosszabb megálló, azaz ebédszünet is. 

 

 

 

gemenc-vizitura-20180422_460.jpgA tempó, a csapat, a szél, a hőmérséklet és a fürdőzés időtartama függvényében 15:00 és 16:30 között érkezünk Baja-Dunafürdőre.

 

 

 

 

Hajómosás után búcsú - vagy ha nagy a csapat, és nem alakítottunk ki telekocsi rendszert - a sofőröket (ha Érsekcsanádról indultunk reggel) visszareppentjük az Érsekcsanádon hagyott kocsikhoz.

És ne szomorkodj, hiszen jöhetsz akár holnap, akár egy, vagy két hét múlva valamelyik másik vízitúránkra! Vannak kenutúráink a Szigetközben (www.vizitura.eoldal.hu. Ha nagyon gyakorlott és a kenut tökéletes irányító, a hajót tökéletesen uraló vízitúrázók vagytok, szívesen várunk a Hernádon és a Rábán. www.hernad-vizitura.hu és www.raba-vizitura.hu. A szezon minden napján van vízitúránk a Tisza-tavon (tisza-to-vizitura), és jóformán mindig az Öreg-Túron (www.tiszatura-vizitura.hu). Mindig szép, de tavasszal szuper a bodrogzugi ártér, amit Gemenc testvéreként lehet elképzelni. www.tiszatura-vizitura.hu. Ugyanezen www.tiszatura-vizitura.hu honlapon az egészen szürreálisan gyönyörű Öreg-Túr túráinkat is megtalálod és persze a névadó tiszai kenutúrákat is.

 
 
Fontos: a mentőmellény viselése kötelező.  

 

Hívj / hívjon +36 209 342 760, vagy küldj(ön) e-mailt: gemencvizitura@yahoo.com 
 

 

 

A Gemenci vízitúrák díja
 

 

 

 

Egyedi vízitúra Gemencen
Testre szabott vízitúrára vonatkozó ajánlatunkat az útvonal, az időpont, a szállás, étkezés és egyéb igények, valamint a létszám alapján adjuk meg. 

 

 

 

 

Jelentkezés a gemenci vízitúrára és a kenutúra díjának utalása: 
20180422_095222.jpgJelentkezés a gemenci vízitúrára a www.gemenc-vizitura.hu honlapon olvasható tudnivalók, szerződési és részvételi feltételek elolvasását követően, az innen letölthető jelentkezesi-lap-gemenc.doc kitöltés után visszaküldésével lehetséges. E-mail: gemencvizitura@yahoo.com

 

 

 

A jelentkezést követően - ha van helyünk - 24 órán belül visszaigazolást küldünk.

 

A visszaigazolás utáni 24 órán belül kérjük a vízitúra díjának (át)utalását.

 

gemenci-vizitura-kenutura-3-gemenc.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba az irányítószámot nem elfelejtve, kérjük a kenutúrára jelentkező számlázási címét, a gemenci vízitúra időpontját és azt beírni, hogy "Gemenc" (csak, hogy ne mondjuk a Dráván várjunk). 

 

 

A vízitúrára jelentkező nevét az amúgy is szűkös megjegyzés rovatba NE írd be, felesleges, hiszen eleve azzal kezdődik a banki infó, hogy honnan jön egy utalás, ráadásul elveszi a nagyon kevés karaktert engedő mezőben a helyet. Íme egy kitöltési minta, de ez csak példa. 

2134 Szöd, Szarvas u. 212. 
2022. június 5.
Gemenci kenutúra